Vjekoslav Bevanda
0

'Vlada može da ispuni uslove iz aranžmana sa MMF-om'

SRNA
Ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Vjekoslav Bevanda smatra da federalna Vlada može i treba da ispuni uslove iz stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer je on nepohodan za kratkoročno zatvaranje obaveza.

"Ukoliko izgubimo taj aranžman, Svjetska banka se povlači iz finansiranja i onda nam nikakav čarobnjak neće pomoći", naglasio je Bevanda.

 Gostujući u programu OBN televizije, Bevanda je rekao da do kraja godine penzioneri u FBiH ne bi trebalo da osjete krizu, niti da budu oštećeni mada će u narednom periodu biti problema sa penzijama.

Prema njegovim riječima, problemi su već veliki, posebno sa 20.000 beneficiranih penzionera.

"Suština je da izdržimo rebalans budžeta, jer se on ne smije mijenjati bez saglasnosti MMF i Svjetske banke. Budžet je bio uslov za dobijanje stend baj aranžmana i MMF je na naš poziv došao da nam pomogne. Ukoliko ne budemo radili gluposti i ukoliko ne izgubimo drugu tranšu, izaćićemo normalno iz ove godine", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, kriza može biti riješena u dva pravca - štednjom na svim poljima i ulaganjem u razvoj i preduzetništvo.

Bevanda smatra da treba donijeti zakon o platama koji bi morao da ujednači primanja u oblasti zdravstva, prosvjete i policije u kantonima.
"Ne može policajac u u jednom kantonu imati duplo veću platu od kolege u drugom kantonu samo zato što njegov kanton finansijki bolje stoji.  Treba ujednačiti primanja, ali kod nas nema odlučnosti da se naprave zaokreti i to treba presjeći", ocijenio je Bevanda.

On tvrdi da FBiH "finansijski bolje stoji" nego Hrvatska, samo što građani u FBiH lošije žive.

"Mi imamo perspektivu, manje smo zaduženi, samo treba da bolje uredimo sistem", rekao je Bevanda.