{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Japana donirala 137.982 eura za dva projekta održivog povratka u Srebrenicu

F
2.3.2007. u 14:21
0
0
Vlada Japana donirala 137.982 eura za dva projekta održivog povratka u Srebrenicu
0
Vlada Japana donirala 137.982 eura za dva projekta održivog povratka u Srebrenicu
Vlada Japana donirala je 137.982 eura za dva projekta u Skelanima, opština Srebrenica - Projekt podrške održivom povratku u Srebrenicu kroz rekonstrukciju stočne pijace, te Projekt podrške održivom povratku u Srebrenicu kroz unapređenje poljoprivrede.
Ugovori o grant sredstvima za ova dva projekta potpisani su danas u Ambasadi Japana u Sarajevu, a potpisali su ih otpravnik poslova Ambasade Japana Futao Motai, predsjednica Udruženja građana „Orhideja“ Katarina Milovanović i predsjednica Udruženja žena „Podrinje 1“ Brankica Bošković.

U okviru projekta stočne pijace, Vlada Japana obezbijedila je 64.668 eura za rekonstrukciju stočne pijace u Kragljivodi, Mjesna zajednica Osat, te izgradnju objekta za stočnu hranu sa adekvatnom opremom u Skelanima.

Otpravnik poslova Ambasade Japana Futao Motai je kazao kako se očekuje da će od otvaranja stočne pijace koristi imati oko 5.000 građana srebreničke općine i okolnog područja, a od proizvodnje stočne hrane koristi će imati oko 2.300 građana u pet mjesnih zajednica: Skelani, Crvica, Toplica, Krnići i Kostolomci.

Donaciju za realizaciju ovog projekta dobilo je Udruženju građana „Orhideja“.

U okviru projekta unapređenja poljoprivrede, Vlada Japana obezbijedila je 73.314 eura za izgradnju proizvodnog objekta u Skelanima, kupovinu sušionice, hladnjače i druge relevantne opreme za proizvodnju i preradu gljiva, šljiva te ljekovitog bilja.

Motai je kazao kako su uz pomoć japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA), korisnici projekta u Skelanima već počeli pripreme plantaža za navedene kulture. Prema njegovim riječima, planirana je sadnja devet hektara bilja, dvadeset hektara šljiva, te sadnja gljiva u tunelu dužine pedeset metara.

Projekt će implementirati Udruženje žena „Podrinje 1“ u saradnji s dvije nevladine organizacije „Drina“ i „Dom“, a pružit će mogućnost sticanja prihoda za oko 770 porodica u području Skelana.

Realizaciju ova dva projekta pomaže japanski stručnjak poljoprivrednog i ruralnog razvoja iz JICA-e Yasumasa Oizumi, koji je nakon ceremonije potpisivanja ugovora održao prezentaciju tekućih projekata u Skelanima.

Predsjednice Udruženja građana „Orhideja“ Katarina Milovanović i Udruženja žena „Podrinje 1“ Brankica Bošković zahvalile su Ambasadi Japana na ovoj donaciji dodajući da će se, zahvaljujući ovim projektima, ubrzati proces povratka raseljenog stanovništva te doprinijeti ekonomskom jačanju porodica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: