Vanredni povjerenik
0

Vlada Hrvatske odlučila: Agrokor će voditi Ante Ramljak

Klix.ba
Vlada Hrvatske danas je saopćila kako će povjerenik za Agrokor biti Ante Ramljak.

Imenovanje vanrednog povjerenika uslijedilo je nakon što je u petak Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka vanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima.

Premijer Andrej Plenković kazao je na polusatnoj sjednici kako će doći do deblokade računa, a da će sve to pratiti vladin povjerenik.

"Naš cilj od ovog trenutka je rješavanje problema", rekao je Plenković. Dodao je da će se radnicima osigurati plaće, a kako će se platiti i dobavljačima.

Istim riječima oglasila se i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

"Isplate dobavljačima, posebno onim najmanjima, bit će prioritet povjerenika. Vjerujem da će se raspored plaćanja dobavljačima napraviti već ove sedmice. Što se tiče zaposlenika, redovitost njihovih primanja je također na vrhu prioriteta", poručila je Dalić.

Odluka o povjereniku je donesena većinom glasova.

Nakon sjednice Plenković će se sastati s dobavljačima koncerna Agrokor i Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokor.

Antonio Alvarez III, upravitelj Agrokora postavljen po želji ruskog Sberbanka, u Hrvatsku je došao prije sedam dana, ali njegove je planove poremetio "lex Agrokor" - prvo njegovo izglasavanje, a zatim i zahtjev Ivice Todorića za aktivacijom zakona.

Ranije je objavljeno da postoji mogućnost da aktiviranjem "lex Agrokora" Alvarezov ostane na mjestu šefa restruktuiranja, međutim, Vlada se odlučila za drugu opciju - imenovanje povjerenika. Povjerenik će imati upravljačke i nadzorne ovlasti, on predlaže odluke, a vjerovničko vijeće u kojem su glavne banke odlučuje.

Ante Ramljak je od 1997. do 2007. godine bio predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke kompanije CAIB gdje je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Početkom septembra 2007. preuzima vođenje Quaestus finansijskog savjetovanja d.o.o u Qaestus investicijskom fondu Borislava Škegre. Tamo ostaje do 2012., kada kao član upravnog odbora preuzima Sektor energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Članom uprave CEI-ja imenovala ga je Vlada u martu 2012. godine, kada je Radimir Čačić kao ministar privrede i prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bio nadležan za energetiku. Bio je i u Nadzornom odboru HEP-a, gdje ga je postavio Čačić.