Podrška razvoju
0

Vlada HNK-a izdvaja pola miliona maraka za mostarski aerodrom

FENA
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Ajdin Teletović i ministar saobraćaja i veza Stjepan Krasić razgovarali su u utorak s direktorom Zračne luke Mostar Marinom Raspudićem i rukovodiocem Službe tehnike i održavanja Ibricom Berberovićem o aktualnom stanju i planovima za budućnost Zračne luke Mostar.

Predstavnici kantonalne vlade izrazili su spremnost za nastavkom konkretne finansijske podrške, pa će za tu nakanu i ove godine osigurati 500.000 maraka, kako bi se Mostar i HNK, u što skorije vrijeme, zračnim putem povezali s destinacijama u EVropi i svijetu, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade HNK-a.

Učesnici sastanka složili su se kako snažnijeg razvitka gprivrede, posebno turizma, nema bez jačanja i razvitka Zračne luke Mostar.

Raspudić i Berberović zahvalili su Vladi na pruženoj podršci, kao i na spremnosti da i dalje podržava razvitak Zračne luke Mostar, ističući kako je u 2017. godini ostvaren rekordan prihvat putnika što potvrđuje veliki interes turista i privrednika za ovaj prostor.

Dodali su kako su u toku završni razgovori s nekoliko avioprijevoznika, te kako će se već tokom ove godine iz Mostara letjeti u nekoliko evropskih gradova.

Podsjetili su i na to kako su tokom 2017. godine napravljeni značajni radovi na proširenju terminala aerodroma, što će osigurati još bolje uvijete za rad i kvalitetniji prijam putnika.

"Svjesni smo značaja Zračne luke Mostar i njezine uloge u razvoju privrede, posebno turizma u našem kantonu. Stoga nismo dvojili da i ove godine izdvojimo 500.000 maraka kako bismo uskoro ostvarili naše zacrtane ciljeve i Mostar povezali sa što više gradova", kazao je Herceg.

Izrazio je spremnost Vlade da i u sljedećim godinama još snažnije učestvuju u razvoju Zračne luke Mostar, navodi se u saopćenju.