Namjenska industrija
0

Vlada FBIH zakazala vanrednu sjednicu Skupštine dioničara Ginexa za 14. april

E. A.
Vlada FBIH na hitnoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o neposrednom sazivanju vanredne Skupštine dioničara privrednog društva Ginex za 14. april ove godine.
Na dnevnom redu je razrješenje vršioca dužnosti člana NO ispred državnog kapitala, Meha Delja, radi isteka perioda na koji je imenovan, te odluka o imenovanju Mirsada Dučića na ovu poziciju do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period od tri mjeseca.

Vlada FBIH nije odustala od namjere da Delja zamjeni sa Dučićem iako je imenovanje novog člana NO-a ovog društva ispred državnog kapitala, kao i pokušaj zakazivanja Skupštine Ginexa propao na sjednici Nadzornog odbora u februaru ove godine, o čemu smo ranije pisali.

U međuvremenu Dučić, inače službenik MUP-a BPK Goražde, kojem je Vlada FBIH dala prethodnu saglasnost za NO ispred državnog kapitala, nije dobio i saglasnost direktnog rukovodioca odnosno ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde da bude dio NO-a, pa ostaje pitanje da li će to uopće biti važan podatak Skupštini dioničara, ako je već Vlada FBIH istrajna u tome da ga imenuje na ovu poziciju.

Planirano je također da Skupština dioničara razmatra i Statut društva koji je jednoobrazan za sva privredna društva namjenske industrije, iako se Nadzorni odbor, a ni Uprava nisu izjašnjavali o prijedlogu Statuta. Prema našim informacijama niz je nelogičnosti koji se odnose prvenstveno na mogućnost imenovanja prokuriste članom.12 prijedloga ovog Statuta, koji preuzima sve nadležnosti Uprave.

Šta bi to moglo značiti u slučaju Ginexa u kojem je konkurs za izbor nove Uprave, odnosno direktora društva, kao i izvršnih direktora, za proizvodnju te za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove, okončan, ali i zaboravljen?

Direktorici Ginexa Muneveri Fočo je istekao mandat, a kako nezvanično saznajemo nije ni konkurisala za novi.

S druge strane zakazivanje sjednice Nadzornog odbora na kojoj bi se razmatrale prijave za novu upravu Ginexa predsjednik NO-a Sedad Dedić, prema našim saznanjima, odugovlači dok se ne imenuje novi član Nadzornog odbora ispred državnog kapitala što ostavlja prostora brojnim špekulacijama i sumnjama u dobre namjere politike ili tek pojedinaca koji upravljaju ovim procesima.

Po redu stvari Nadzorni odbor je trebao razmatrati brojna aktuelna pitanja, od isteka mandata Upravi, prijava na konkurs, zahtjeva Vlade FBIH da se sazove Skupština dioničara, te Statuta društva, no kako takvih sjednica nema, Vlada FBIH je neposredno u svojstvu većinskog vlasnika državnog kapitala ovog privrednog društva zakazala vanrednu sjednicu Skupštine Ginexa za 14.april.

Ukoliko se do tada imenuje nova Vlada FBIH, teško je očekivati da se Skupština Ginexa uopće održi, što će cijeli proces vratiti na početak.

U suprotnom, uz složene političke prilike i činjenicu da je aktuelna Vlada FBIH na vrijeme upozorena na smetnje oko zakazivanja vanredne skupštine dioničara i usvajanja Statuta bez Nadzornog odbora, to bi vrlo lako moglo izazvati nepotrebnu krizu ili druge scenarije kakvima smo svjedočili prošle godine u ovo vrijeme.