{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o preuzimanju dioničkih društava

N
25.2.2004. u 19:54
0
0
Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o preuzimanju dioničkih društava
0
Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o preuzimanju dioničkih društava
Budući su postojeće zakonske odredbe nedovoljne za reguliranje temeljnih okvira preuzimanja kontrole nad dioničkim društvima i za poduzimanje sankcija za njihovo nepoštivanje, Vlada FBiH je danas na svojoj 53. sjednici, na inicijativu Federalnog ministarstva financija, utvrdila Nacrt zakona o preuzimanju dioničkih društava.
Preuzimanje je samo jedan od načina kupovine kontrolnog paketa dionica, a cilj novog zakona je definiranje uvjeta i postupaka kojima se stjecateljima (investitorima) dionica iznad propisanog praga nalaže obaveza provedbe tendera za preuzimanje dioničkog društva. Na taj način stvara se ravnoteža nužna radi zaštite malih dioničara, ali i samih investitora koji žele investirati u društvo.

Obaveza raspisivanja tenderske ponude ostalim dioničarima pruža mogućnost prodaje preostalih dionica pod jednakim uvjetima u slučaju kada oni ne žele ostati dioničarima društva koje je predmet preuzimanja.

Nacrt zakona zadovoljava i uvjete dane u Evropskim smjernicama za regulisanje procesa preuzimanja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: