{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o privatizaciji preduzeća

F
22.12.2007. u 11:12
0
0
Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o privatizaciji preduzeća
0
Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o privatizaciji preduzeća
Vlada Federacije BiH na sjednici početkom sedmice utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.
Na osnovu dosadašnjih iskustava stvorenih u praksi stekli su se uslovi za značajnijim izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća što je obuhvaćeno ovim prijedlogom.

Njime je utvrđena je mogućnost prijenosa prava vlasništva nad stalnim sredstvom sa privrednog društva (preduzeća) u većinskom državnom vlasništvu na državne organe u slučajevima kada nadležna vlada odlukom utvrdi da je stalno sredstvo neophodno za službene potrebe državnih organa ili objekat komunalne infrastrukture.

U predloženom zakonu značajna novina je ponovno vraćanje izvorne nadležnosti agencija za privatizaciju i uspostavljanje dvostepenosti upravnog rješavanja, što je bitno za započetu privatizaciju preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH, koja se prema sadašnjim zakonskim rješenjima dovodi u pitanje.

Riječ je o preduzećima Aluminij, Bosnalijek, Krivaja, Fabrika duhana Mostar i Fabrika duhana Sarajevo, kao i neki od rudnika.

Novim zakonskim rješenjima se također precizira da preduzeća u kojima je sto posto državni kapital neće moći učestvovati u postupku privatizacije, dok sva ostala preduzeća sa manjim postotkom od toga mogu učestvovati u postupku privatizacije.

Sredstva ostvarena prodajom preduzeća ubuduće će biti prebacivana na poseban fond Investicijske banke FBiH, umjesto na ESCROW račun kao što je bilo do sada.

Od donošenja Zakona o privatizaciju preduzeća i njegovog stupanja na snagu prošlo je skoro deset godina. Dosadašnja praksa ukazala je na potrebu da se Zakon o privatizaciji izmjeni, pa je dosad je donijeto 11 zakona kojima se izmjenjivao ili dopunjavao taj zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: