{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH spremna pomoći "Natronu" iz Maglaja

S
Sarajevo-x.com
11.11.2008. u 10:55
0
0
Vlada FBiH spremna pomoći "Natronu" iz Maglaja
0
Vlada FBiH spremna pomoći "Natronu" iz Maglaja
Delegacija "Natron-Hayat" d.o.o. iz Maglaja koju je, u današnjim razgovorima sa premijerom Federacije BiH dr. Nedžadom Brankovićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom, predvodio predsjednik Nadzornog odbora ove kompanije Yildirim Akturk, dobila je uvjeravanja da će Vlada Federacije BiH, u okviru svojih mogućnosti, preduzeti sve raspoložive mjere kako bi se obezbijedili uvjeti za normalan nastavak rada ove kompanije.
Rezultati Natron-Hayata, čija investicija do sada iznosi 85 miliona eura, predstavljaju dobru osnovu za daljnji razvoj ove kompanije, uz pretpostavku da se uspješno riješe još uvijek prisutni problemi, prije svega, u pogledu snabdijevanja neophodnim sirovinama. Radi se o celuloznom četinarskom drvetu čiji je jedini potrošač upravo Natron-Hayat, a koje se za sada najvećim dijelom izvozi iz Bosne i Hercegovine.

Uz isticanje značaja ove investicije za ukupan razvoj, premijer Branković je i ovom prilikom ponovio spremnost Vlade FBiH i resornih ministarstava da, u okviru ustavnih ovlaštenja, koja u upravljanju šumama Federacija BiH dijeli sa kantonima, pronađe rješenja koja će omogućiti ovoj kompaniji normalno funkcioniranje u budućnosti.

Konkretna rješenja biće definirana na sektorskim sastancima u narednih deset dana i intenziviranjem komunikacije o ovim pitanjima sa nadležnim kantonalnim tijelima i premijerom Republike Srpske. Planirane aktivnosti podrazumijevaju i aktueliziranje ranije incijative Vlade Federacije BiH prema državnim organima o mogućnosti uvođenja takse na drvo koje se izvozi.

Današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: