{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH predložit će dokapitalizaciju Aluminija kako bi se spasila kompanija

Piše: A. D./Klix.ba
18.10.2018. u 13:45
53
71
Vlada FBiH predložit će dokapitalizaciju Aluminija kako bi se spasila kompanija
53
Vlada FBiH predložit će dokapitalizaciju Aluminija kako bi se spasila kompanija
Foto: R. D./Klix.ba
Federalna vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala predložiti rješenja za mostarski Aluminij kojem prijeti isključenje struje, a time i obustava proizvodnje.
Kako saznajemo, ministrica finansija Jelka Milićević predložila je da se iz budžetske rezerve izdvoje dodatna sredstva kako bi se produžio ostanak kompanije na elektroenergetskoj mreži.

Također, ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić predstavit će set mjera za mostarsku kompaniju. Jedna od njih je dokapitalizacija Aluminija na način da se po berzovnoj cijeni otkupi većinski paket vlasništva.

Nadalje, za početak će biti zadržan tzv. hladni režim rada, a imperativ je da se ne ugase ćelije. Paralelno, Vlada bi trebala osigurati da obje elektroprivrede nastave Aluminij snabdijevati strujom.

Također, postoji i mogućnost da se u kontekstu finansiranja Aluminija ponovo postavi pitanje eksploatisanja Buškog jezera.

Najveće vještačko jezero u Evropi, koje se nalazi između Livna i Tomislavgrada, godinama eksploatiše Hrvatska elektroprivreda koja koristi vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Međutim, Hrvatska trenutno plaća samo godišnju naknadu od tri miliona KM i to lokalnoj zajednici, dok Federacija od svega toga ne dobiva ni marku. Prema računici, FBiH bi trebala dobiti sredstva od 25 miliona KM, od čega bi 22 miliona KM bila izdvojena za mostarsku kompaniju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: