biznis
0

Vlada FBiH akcizama želi zaštititi domaću proizvodnju

FENA/Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH iskoristit će sav instrumentarij kako bi Zakon o akcizama BiH bio izmijenjen, čime bi bile stvorene pretpostavke za zaštitu domaće proizvodnje. Zemlje iz regiona su svoje tržište zaštitili pa je našim proizvođačima teško izaći na njih. Istovremeno, domaći proizvodi u BiH su u neravnopravnom položaju u odnosu na strane.

Ovakvo stajalište je danas premijer Federacije BiH Nedžad Branković iznio tokom susreta s predstavnicima Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH”, koji su ga upoznali o problemima industrijske oblasti koje su pod akciznim režimom, odnosno prerada kafe, duhanska i hemijska industrija, nafta i naftni derivati, te prizvodnja lijekova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Na sastanku, u čijem je radu sudjelovala i savjetnica federalnog premijera i predstavnica FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje Šefika Hafizović, ukazano je na neravnopravnost domaćih proizvođača u odnosu na inozemnu konkurenciju na bh. tržištu. Istodobno, zemlje u okruženju zaštitile su vlastita tržišta i na njih je našim proizvođačima iznimno teško, ako ne i nemoguće izaći.

Obrazloživši kako su odluke i instrukcije Federalne vlade obvezujuće jedino za njezine predstavnike u Upravnom odboru Uprave, premijer Branković je od Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH” zatražio još aktivniji angažman kako bi javnost što bolje bila upoznata o posljedicama pojedinih odredaba Zakona o akcizama, odnosno razlozima za njegovu izmjenu.