|

Vlada FBiH: 2,5 miliona KM za veterinarstvo i tri odluke o staroj deviznoj štednji

Vlada FBiH: 2,5 miliona KM za veterinarstvo i tri odluke o staroj deviznoj štednji
14
R. D.
26.3.2020. u 11:46
0
komentara
14

dijeljenja
Vlada FBiH: 2,5 miliona KM za veterinarstvo i tri odluke o staroj deviznoj štednji Foto: Vlada FBiH
Federalna vlada usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" utvrđen Budžetom FBiH za 2020. godinu, u iznosu od 2.500.000 KM, a realizacija ovih sredstava će zavisiti od ostvarenih prihoda u Budžetu Federacije BiH.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će Programom raspoređena sredstva dostaviti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH i Zakonom o veterinarstvu, a Federalnom ministarstvu finansija će podnostiti tromjesečni izvještaj o njihovom utrošku.

Kako je navedeno u ovom programu, tokom 2020. godine u Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uvjeti za plasman naših proizvoda na strano tržište.

Također, bit će nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno poduzimanje mjera za suzbijanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je riječ o realizacija ovog programa, i zbog toga se provodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za daljnje preventivno djelovanje.

Vlada je donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Prva uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica s ciljem izmirenja obveza Federacije BiH po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva podnesenih do 31.12.2018. godine.

Da bi izmirila ove obveze, FBiH će emitirati obveznice stare devizne štednje u iznosu od 3.285.882 KM. Ovaj iznos predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca.

Drugom odlukom je Federalno ministarstvo financija ovlašteno da realizira obveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva podnesenih do 31.12.2018. godine, a koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM. Isplata ovih obveza bit će realizirana do visine sredstava predviđenih u Proračunu FBiH za godinu u kojoj se obavlja isplata.

Trećom odlukom su utvrđeni postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2020. godinu. Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva podnesenih do 31.12.2018. godine, s Jedinstvenog računa Riznice FBiH, bit će isplaćen maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.