{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj

F
1.10.2008. u 15:27
0
0
Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj
0
Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj
Vlada njemačke savezne države Hamburg je izdala odobrenje za izgradnju jedne od najvećih elektrana na ugalj u Evropi, time razljutivši Stranku zelenih, koja se zalagala da postrojenje troši gas umjesto uglja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Švedska elektrodistributivna kompanija "Vatenfal" je već započela izgradnju dvije milijarde eura vrijedne elektrane s instaliranom snagom od 1.654 megavata, koja će trošiti uvozni ugalj i za hlađenje koristiti riječnu vodu, a trebalo bi da bude dovršena 2012., prenijela je agencija DPA.

Buduća elektrana u blizini mjesta Morburg u luci Hamburg je postala jedna od glavnih meta napada evropskih boraca za zaštitu životne sredine, koji tvrde da je ugalj jedan od krivaca za globalno zagrijevanje. Zeleni u hamburškoj vladajućoj koaliciji su pokušali da blokiraju projekt.

Ministrica za životnu sredinu u tom gradu-državi Anja Hajduk, koja je i sama članica Zelenih, izjavila je da je podržala odobrenje, jer nije imala zakonsku mogućnost da zaustavi "Vatenfal", ali će oštro ograničiti njihovo pravo da koriste vodu za hlađenje.

U švedskoj kompaniji tvrde da će moderna elektrana u Morburgu emitovati 750 grama ugljendikosida po kilovat-satu proizvedene električne energije, što je 200 grama manje u odnosu na starija postrojenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: