{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj

F
FENA
1.10.2008. u 15:27
0
0
Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj
0
Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj
Vlada njemačke savezne države Hamburg je izdala odobrenje za izgradnju jedne od najvećih elektrana na ugalj u Evropi, time razljutivši Stranku zelenih, koja se zalagala da postrojenje troši gas umjesto uglja.
Švedska elektrodistributivna kompanija "Vatenfal" je već započela izgradnju dvije milijarde eura vrijedne elektrane s instaliranom snagom od 1.654 megavata, koja će trošiti uvozni ugalj i za hlađenje koristiti riječnu vodu, a trebalo bi da bude dovršena 2012., prenijela je agencija DPA.

Buduća elektrana u blizini mjesta Morburg u luci Hamburg je postala jedna od glavnih meta napada evropskih boraca za zaštitu životne sredine, koji tvrde da je ugalj jedan od krivaca za globalno zagrijevanje. Zeleni u hamburškoj vladajućoj koaliciji su pokušali da blokiraju projekt.

Ministrica za životnu sredinu u tom gradu-državi Anja Hajduk, koja je i sama članica Zelenih, izjavila je da je podržala odobrenje, jer nije imala zakonsku mogućnost da zaustavi "Vatenfal", ali će oštro ograničiti njihovo pravo da koriste vodu za hlađenje.

U švedskoj kompaniji tvrde da će moderna elektrana u Morburgu emitovati 750 grama ugljendikosida po kilovat-satu proizvedene električne energije, što je 200 grama manje u odnosu na starija postrojenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: