Hamburg
0

Vlada dala odobrenje za izgradnju elektrane na ugalj

FENA
Vlada njemačke savezne države Hamburg je izdala odobrenje za izgradnju jedne od najvećih elektrana na ugalj u Evropi, time razljutivši Stranku zelenih, koja se zalagala da postrojenje troši gas umjesto uglja.

Švedska elektrodistributivna kompanija "Vatenfal" je već započela izgradnju dvije milijarde eura vrijedne elektrane s instaliranom snagom od 1.654 megavata, koja će trošiti uvozni ugalj i za hlađenje koristiti riječnu vodu, a trebalo bi da bude dovršena 2012., prenijela je agencija DPA.

Buduća elektrana u blizini mjesta Morburg u luci Hamburg je postala jedna od glavnih meta napada evropskih boraca za zaštitu životne sredine, koji tvrde da je ugalj jedan od krivaca za globalno zagrijevanje. Zeleni u hamburškoj vladajućoj koaliciji su pokušali da blokiraju projekt.

Ministrica za životnu sredinu u tom gradu-državi Anja Hajduk, koja je i sama članica Zelenih, izjavila je da je podržala odobrenje, jer nije imala zakonsku mogućnost da zaustavi "Vatenfal", ali će oštro ograničiti njihovo pravo da koriste vodu za hlađenje.

U švedskoj kompaniji tvrde da će moderna elektrana u Morburgu emitovati 750 grama ugljendikosida po kilovat-satu proizvedene električne energije, što je 200 grama manje u odnosu na starija postrojenja.