Ministar finansija
0

"Vjerujem da je BiH zagazila u recesiju"

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda vjeruje kako je Bosna i Hercegovina već zagazila u recesiju, iako ne postoje službeni podaci koji bi to potvrdili.

"BiH nema adekvatne sustave mjerenja statistika koji bi to evidentirali. Kada zatražim neke informacije od Zavoda za statistiku, dobijem podatke stare dvije godine", kazao je ministar Bevanda na konferenciji za novinare u Mostaru.

Bevanda je istakao da će 2009. biti iznimno teška godina, te da će Federalno ministarstvo finansija ići na Vladu s "restriktivno i konzervativno planiranim" proračunom za sljedeću godinu.

Prema prvim projekcijama, federalni proračun za 2009. godinu trebao bi iznositi 1,56 milijardi maraka, što je znatno smanjenje u odnosu na ovogodišnji proračuna koji se popeo na gotovo 1,8 milijardi maraka.

Federalni ministar financija kazao je da će zatražiti zamrzavanje plata u administraciji, te zadržavanje izdvajanja za socijalni sektor na ovogodišnjoj razini.

U zadane okvire proračuna, upozorio je Bevanda, morat će se uklopiti i Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo branitelja i invalida, koja su za sljedeću godinu već zatražila povećanje izdvajanja sa 706 miliona na 1,12 milijardi maraka.

"Projekcija (proračuna za 2009. godinu) je rađena na osnovu analize izvršenja proračuna za ovu godinu, realno projiciranih prihoda do kraja godine i makroekonomske analize, koju treba uvažavati. Ocjena MMF-a i Svjetska banka, s kojima smo ovih dana završili pregovore, je da je ovo jedini pravi put i mi ćemo ga se držati", zaključio je Bevanda.