biznis
0

Više vodećih kineskih nego američkih kompanija

FENA
Kineska osiguravajuća kompanija "China life insurance" pretekla je po tržišnoj vrijednosti američku telefonsku kompaniju "AT i T", što je omogućilo da se, prvi put u historiji, među deset najvećih kompanija u svijetu nađe više kineskih nego američkih firmi, javljaju agencije.

Od deset vodećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, pet ih je sada iz Kine, a tri su iz SAD-a, jer se kompozitni indeks Šangajske berze ove godine utrostručio po vrijednosti.

"Kina spada u najuzbudljivije ekonomije i tržište je spremno da plati još mnogo više za budući rast," ocijenio je predsjednik njujorške firme "Bilend intrests".

Akcije "China life insurance ", najveće osiguravajuće kompanije u Kini, sa sjedištem u Pekingu, porasle su jučer na berzi u Hong kongu za 1,1 posto, a na Šangajskoj berzi za 6,7 posto, uvećavši time tržišnu vrijednost kompanije na ekvivalentnih 259,1 milijardu dolara.

Istovremeno je američka kompanija "AT i T", sa sjedištem u San Antoniu, na osnovu cijene akcija u prijepodnevnom berzanskom trgovanju vrijedila 255,6 milijardi dolara.

U grupi deset vodećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji sada su "China life", "PetrolChina", "China mobile", Industrijska i komercijalna banka Kine i Kineska naftna i hemijska korporacija, ali su samo dvije u vodećih 50 po vijrednosti prodaje.

U prvih deset u svijetu po kriterijumu tržišne kapitalizacije su trenutno tri kompanije iz SAD - "Ecson Mobil", "General electric " i "Microsoftt“.

Prvi na listi deset najvećih u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji je i dalje "Ecson Mobil".