Izvještaj UN-a
0

Više od pola stanovnika zemalja u razvoju koristi mobitele

FENA
Više od polovine stanovnika zemalja u razvoju (57 posto) su pretplatnici mobilne telefonije, navedeno je u najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija, u kojem se ukazuje na snažan rast mobilne telefonije širom svijeta.

U svijetu je krajem prošle godine bilo registrovano 4,6 milijardi pretplata na mobilnu telefoniju, dok ih je 2002. godine bilo oko milijardu, navedeno je u izvještaju Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u kojem su korišteni podaci za 159 zemalja.

Radi se, kako je ocijenila ITU, o izuzetnom napretku. U izvještaju se navodi da se i korišćenje Interneta povećalo posljednjih godina, ali nešto sporijim tempom nego upotreba mobilne telefonije.

Procjenjuje se da je lani online bilo 1,7 milijardi ljudi, ili 26 posto svjetske populacije, što je porast od 11 posto u odnosu na 2002. godinu.

Za razliku od mobilne telefonije, međutim, pristup Internetu ima tek svaki peti stanovnik zemalja u razvoju. Situacija je još gora kada se ima u vidu da čak trećinu korisnika Interneta u tim zemljama čine Kinezi.