|

Više od 400 učesnika na 2. Jahorina Ekonomskom Forumu

Više od 400 učesnika na 2. Jahorina Ekonomskom Forumu
1
Klix.ba
27.4.2017. u 16:17
18
komentara
1

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Drugi Jahorina Ekonomski Forum zvanično je počeo danas uz prisustvo više od 400 učesnika, visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika akademske zajednice, korporativnog sektora, diplomatskog kora kao i delegacija EU, parlamenta EU, delagata Grčke, Kine i drugih zemalja.
"Moramo biti svjesni da imamo nepovoljnu strukturu privrede, mala preduzeća, ali isto tako moramo biti pobjednici ovih turbulentnih problema. To neće biti lako, ali siguran sam da će Forum pomoći formiranju najboljih rješenja koja mogu pomoći Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", istakao je na ceremoniji otvaranja Predsjednik Organizacionog odbora 2. Jahorina Ekonomskog Foruma, Goran Račić.

Programski dio Foruma otvoren je plenarnom sjednicom i panel diskusijom o temi "Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije". Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naveo je da bez obzira na postojeće izazove koje neki vide kao elementarni uzrok za destabilizaciju, region ipak pokazuje da je stabilan.

"To je za nas važno, jer bez regionalne stabilnosti ne možemo da privučemo, niti da animiramo bilo koga ko bi ovdje ulagao ili došao da se bavi biznisom. Rast BDP-a od 3 posto može se održati, a to govore i procjene Svjetske banke, ali uz određene mjere. Republika Srpska ispunila je gotovo sve obaveze iz reformske agende i namjera je da se sve provede, ali da je važno da se i ostali tako ponašaju. Vjerujem ipak da možemo napraviti bolje uslove, a posebno trebamo zaštititi našu poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Dodik te kao ključno pitanje naveo konekciju i saradnju sa privrednicima u regionu.

Dodao je da Republika Srpska ima resurse i komunikacije, ali to ima i čitav region, što mu pruža dobru perspektivu.

"To bi bila šansa i za veće zapošljavanje i razlog da mladi ostanu na ovim prostorima. U ovoj godini, Republika Srpska će otvoriti dodatnih 35 kilometara autoputa i spojit ćemo Banjaluku i Doboj sa namjerom da dalje gradimo prema Bijeljini, a očekujemo da će i autoput koji se gradi od Sarajeva ka Savi, ka granici sa EU imati svoju dinamiku", naveo je Dodik.

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark, naglasio je da građani BiH moraju razmišljati o lokalnom nivou jer upravo tu u malim i srednjim preduzećima nastaje najviše radnih mjesta.

"Rast od 3 posto nije loš, ali ipak cijeli region mora imati veći ekonomski rast. BiH se treba pridružiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i dobiti podršku njenih članica. Morate trgovati sa svima. Inicijativa premijera Srbije za jedinstvo tržišta na Zapadnom Balkanu je jako važna. Imate potpunu podršku EU da što prije postanete članica STO. Potrebno je da BiH što više trguje, potreban je veći izvoz. Srbija je uspjela prepoloviti nezaposlenost i to treba primjeniti i ovdje", poručio je Wigemark.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević, učestvovao je na panelu i istakao da je rast BDP-a jako važan za Srbiju.

"Srbija već sprovodi teške ekonomske reforme, a rezultati su vidljivi jer smo 2016. godinu završili sa minimalnim deficitom u budžetu. Ono što jeste rak rana naših ekonomija jeste nezaposlenost, što smo ipak uspjeli smanjiti, a Plan Vlade Srbije je snažan rast privrede u narednim godinama. Važno nam je privlačenje investicija kao i razvoj malih i srednjih preduzeća", rekao je Knežević.

Očekuje se da Forum preraste u tradicionalno okupljanje i da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u region, te da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju, kako Republike Srpske tako i cijele BiH.

"Jahorina ekonomski forum 2017" organizuje Udruženje ekonomista "SWOT" pod pokroviteljstvom Vlade RS.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...