biznis
34

Promo / Više od 20 posto osoba u BiH dobije posao bez objavljenog oglasa za posao

Mnogi poslotražioci nisu svjesni da su oglasi za posao koji se javno oglase zapravo samo vrh ledenog brijega u odnosu na ukupan broj radnih mjesta na raspolaganju u bilo kojem trenutku.

Iako je trenutno na Posao.ba portalu objavljeno preko 3.000 oglasa, različita istraživanja pokazuju da je svjetski standard da čak 60 posto svih radnih mjesta nisu oglašavana i da ih kompanije popunjavaju na drugi način.

"Neupitno je da postoji trend da kompanije imaju sve veću potrebu za zapošljavanjem u kratkom vremenskom roku. Ovo često podrazumijeva da kompanije preferiraju kandidate iz postojeće baze biografija, u odnosu na objavu oglasa. Tokom 2017. godine smo imali rekordan broj posredovanja za klijente gdje su procesi zapošljavanja obavljeni za manje od dvije sedmice. U više od 20 posto slučajeva oglas za posao nije bio objavljivan, dok je za ostale pozicije oglas bio objavljen bez otkrivanja identiteta kompanije", kaže Direktorica operacija Kolektiv grupe, Mersiha Mehić.

"Prilikom zapošljavanja za pozicije visokog i srednjeg menadžmenta, naša agencija uglavnom ne objavljuje oglas javno, nego se do kandidata dolazi kroz druge kanale. U velikoj mjeri se koristi "headhunting", te postojeće baze portala i agencije u okviru kojih imamo preko 300.000 kandidata", ističe Mehić.

Agencija za posredovanje u zapošljavanju Posao.ba koja posluje u okviru Kolektiv grupe je u toku 2017.godine obavila više od 2.000 intervjua sa potencijalnim kandidatima.

"Vrlo često kompanije žele ostati anonimne iz određenih tržišnih razloga te se u takvim slučajevima oglas objavljuje anonimno ili daju ovlaštenja agenciji da ih zastupa u procesu zapošljavanja. Također, zaštita ličnih podataka kandidata nam je jako bitna, te podatke kandidata u skladu sa pozitivnim propisima EU nikada ne ustupamo trećim licima bez njihovog pristanka", rekla je Selma Turulja - Borčak, Senior HR Specijalist Posao.ba Kolektiv.

"Više od 40 posto kompanija uslijed nedostatka vremena zaposli kandidata koji ne odgovara poziciji u cijelosti, dok čak 21 posto kompanija prethodno ne testira kandidate prije njihovog zaposlenja. Mi sa različitim vrstama savjetovanja zapravo pomažemo kompanijama da pronađu idealnog kandidata lakše i brže", ističe Turulja - Borčak.

Iz Agencije Posao.ba ističu da se bilo koji kandidat može prijaviti u njihovu bazu i poslati CV na mail [email protected], čime povećava svoje šanse za zaposlenje.

Neki od klijenata agencije Posao.ba koji su koristili napredna regrutacijska rješenja su: AlJazeera Balkans, Reckitt Benckiser, Siemens, ASA Prevent Group, Lufhansa, Koton, Inditex, Marriott Hotels, Oriflame i mnogi drugi.