Sastanak sindikalista i poslodavaca
0

Više od 1.000 ljudi nelegalno prevozi putnike i robu u TK

FENA
Tuzla
Tuzla
U utorak je održana zajednička sjednica Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u Bosni i Hercegovini za Tuzlanski kanton s predstavnicima Udruženja poslodavaca ovog kantona.

Jedina tačka dnevnog reda ovoga sastanka je bila nelegalni prijevoz na području tuzlanskog kantona.

Na sastanku su prezentirani podaci da se na području Tuzlanskog kantona prijevozom putnika i tereta bavi više od 1.000 fizičkih osoba bez ikakvih dozvola ili obaveza prema društvu.

Na području same općine Tuzla prijevozom putnika se nelegalno bavi i više od 400 nelegalnih taksista, a oni "legalni" voze linijski prijevoz, i to po cijenama gradskog prijevoza, pa i niže.

Ovo se dešava i na području Kalesije, Živinica, Banovića, ali i u ostalim općinama Tuzlanskog kantona.

"U mnogim registriranim firmama rade neprijavljeni vozači i ostalo vozno osoblje, a pored legalnih autobuskih stanica pojavile su se i nelegalne, tj. „autobuske“ stanice za nelegalne prijevoznike. Sve se to dešava naočigled vlasti, odnosno nadležnih institucija, koje ne poduzimaju ništa već više od 15 godina", navodi se u saopćenju za javnost Samostalnog sindikata saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine.

Predstavnici sindikata, ali i predstavnici poslodavaca zabrinuti su za sve uposlenike koji rade u legalnim firmama i koje, samim tim, ispunjavaju sve obaveze i prema uposlenicima i prema državi. Navode da će vrlo brzo njihov broj biti prepolovljen, a oni koji budu imali sreću ostati na poslu radit će za još niže plaće.

Zatražen je hitan sastanak s kantonalnim premijerom Seadom Čauševićem, kojeg žele upoznati o stanju u cestovnom prijevozu na području ovog kantona i izraziti nezadovoljstvo lošim radom nadležnih institucija, MUP-a i inspekcijskih organa, ali i sumnju u umiješanost pojedinaca iz ovih organa u ove nelegalne radnje.

Ukoliko Vlada Kantona hitno ne poduzme odgovarajuće aktivnosti na suzbijanju crnog tržišta i nelegalnog rada, sindikati će biti prinuđeni da organiziraju štrajkove i obustave saobraćaj na svim važnim putnim pravcima koji prolaze kroz Tuzlanski kanton.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u Bosni i Hercegovini Bejto Kačar i predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH - Grupacija poslodavaca u oblasti prometa FBiH Nedžad Siočić.