biznis
0

Violeta ulaže 30 miliona eura u domaću proizvodnju i nova radna mjesta

Sarajevo-x.com
Domaća tvornica higijenskih proizvoda Violeta, trenutno vodi pregovore za kupovinu dvije nove proizvodne linije čija vrijednost iznosi oko 30 miliona eura. Potpisivanje ugovora o kupovini očekuje se do kraja ove godine.

Riječ je o proizvodnoj liniji ženskih higijenskih uložaka i liniji za proizvodnju bazne sirovine od kojih će se proizvoditi jumbo role za toaletni papir, brisače, salvete i maramice. Oba projekta će se realizirati u Grudama, a početak rada linija očekuje se do kraja 2007. godine. Realizacijom ovih projekata, Violeta ulaže i u otvaranje novih radnih mjesta. Postojeći broj u proizvodnji i prodaji će se povećati za oko 150 novih radnih mjesta.

Odluku Violete o velikim investicijama u proizvodnju u BiH ohrabrila je i domaća vlast usvajanjem izmjena Zakona o carinama na uvoz sirovina. Ovim izmjenama smanjene su carinske stope na uvoz nekih sirovina koje se ne proizvode u Bosni i Hercegovini, čime se stvara kvalitetniji ekonomski ambijent i domaća proizvodnja konačno postaje konkurenta stranim kompanijama koje uvoze gotove proizvode bez carina.

U posljednje vrijeme, kompanija Violeta je u saradnji sa Udruženjem „Kupujmo i koristimo domaće“ i sa još nekoliko domaćih firmi, ukazala bosanskohercegovačkoj vlasti na postojeće probleme koji realno sputavaju domaću proizvodnju. Veliku ulogu odigrali su i mediji podržavajući ove prijedloge Violete. Odluka o smanjenju carina na uvoz nekih sirovina, dokaz je da domaći političari i privrednici ipak mogu sarađivati i rješavati postojeće probleme u cilju poboljšanja ekonomskog stanja BiH.