biznis
0

Vijeće ministara BiH o kvaliteti tečnih naftnih goriva u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas u Sarajevu informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o stanju i problemima u implementaciji Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva te usvojilo 14 mjera za unapređenje trenutnog stanja u toj oblasti.

Vijeće je zadužilo nadležne institucije da u postavljenim rokovima provedu ove mjere, o čemu će nakon njihovog provođenja izvijestiti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Vijeće ministara redovno će analizirati i pratiti realizaciju aktivnosti u toj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Među usvojenim mjerama je uvođenje obavezne kontrole na graničnim prijelazima pomoću uređaja s papirnim ispisom. Za realizaciju ove mjere zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja bi u roku od tri mjeseca počev od danas trebala izvršiti analizu broja graničnih prijelaza i mjesta carinjenja tečnih naftnih goriva u BiH za kamionski i željeznički promet, te njihovu tehničku opremljenost. To će biti osnova za izradu prijedloga o tačnom određivanju graničnih prijelaza za uvoz tečnih naftnih goriva.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, entitetske uprave za inspekcijske poslove i nadležni organi Brčko Distrikta zaduženi su da u roku 45 dana izmijene interne propise kako bi uvoznici morali predočiti originalnu izvoznu deklaraciju i originalne potvrde kvaliteta za svaku pošiljku tečnog naftnog goriva izdatu u zemlji porijekla.

U roku od četiri mjeseca od usvajanja ove informacije, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te nadležna entitetska ministarstva utvrdit će i redefinirati jedinstvene principe za određivanje obima i provođenje monitoringa kvaliteta tečnih naftnih goriva na tržištu BiH, a izbjegavajući dosadašnji princip vršenja minimalnog obima monitoringa.

Ovu mjeru Vijeće ministara BiH utvrdilo je zbog potrebe određivanja broja uzoraka za kontrolu na osnovu stvarno prometovanih količina naftnog goriva, a vodeći računa o obimu drugih nivoa kontrole kvaliteta tečnih naftnih goriva.

Naime, sadašnji pokazatelji provedenog monitoringa govore da je kvalitet naftnog goriva u BiH na "izuzetno zadovoljavajućem nivou", što je posljedica činjenice da se za veliki broj dobavljača primjenjuje princip minimalnog obima monitoringa.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Institut za standarde BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te entitetska ministarstva za energetiku za provođenje procedure za preuzimanje aktuelnih evropskih standarda za bezolovni motorni benzin i dizel-gorivo. Rok za izvršenje ove mjere je šest mjeseci od dana usvajanja ove informacije.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, entitetska ministarstva, a po potrebi i druge institucije zadužene su da u roku od narednih osam mjeseci usaglase odredbe Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva sa zakonima u BiH. Ostale usvojene mjere uglavnom se odnose na tehničku doradu postojećih propisa u toj oblasti.