{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Verizon postao službeni vlasnik Yahooa, odlučena promjena imena

13.6.2017. u 20:11
2
17
Verizon postao službeni vlasnik Yahooa, odlučena promjena imena
2
Verizon postao službeni vlasnik Yahooa, odlučena promjena imena
Foto: EPA
Nakon više od dvije decenije era Yahooa kao samostalne kompanije je okončana. Američki telekom gigant Verizon je službeno kupio internestsko poslovanje ove komapnije za 4,48 milijardi dolara nekoliko mjeseci nakon što su počeli pregovori.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izvršna direktorica Yahooa Marissa Mayer dat će ostavku, a dobit će 23 miliona dolara otpremnine u skladu sa dogovorom.

Yahoo i AOL će postati nova digitalna medijska kompanija pod upravom Verizona i zvat će se Oath. Verizonov cilj je da iskoristi utjecaj Yahooa kako bi se takmičio sa Facebookom i Googleom u online oglašavanju.

Očekuje se da će Verizon otpustiti 2.100 uposlenika. Ostatak Yahooa će biti preimenovan u Altaba Inc. i služit će kao holding kompanija za Alibabu.

Dogovor je postignut godinu dana nakon što je objavljeno da postoji mogućnost prodaje.

Yahoo je bio sinonim za internet 1990-ih godina i vrijedio je 100 milijardi dolara. Ipak ostatak vremena borio se da ostane relevantan. Promijenio je nekoliko direktora, mučio se s tim da bude medijska i tehnološka kompanija i kladio se u akvizicije kao što je Geocites, a propustio priliku da kupi Facebook.

U decembru prošle godine su priznali da su 2013. pretrpjeli veliki hakerski napad koji se odrazio na milijardu korisničkih računa. Isto im se desilo i 2014., samo je tada broj pogođenih korisnika bio upola manji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: