biznis
0

Venezuela ima najveće rezerve nafte u svijetu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Venezuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država s najvećim dokazanim rezervama nafte. Venezuelanske rezerve čine 18 posto raspoloživih količina tog energenta u svijetu, piše Bloomberg.

Saudijska Arabija je na drugom mjestu s udjelom od 16 posto dokazanih rezervi nafte svijeta, dok je Kanada trećeplasirana sa 175,2 milijardi barela, ili 11 posto ukupnih rezervi.

Prema podacima British Petroleuma krajem 2011., rezerve južnoameričke države Venezuele bile su na razini od 296,5 milijardi barela, a Saudijske Arabije 265,4 milijarde barela. U prethodnom izvještaju procjene za Venezuelu bile su 211,2 milijardi barela.

"Ove rezerve je izračunala i potvrdila treća strana i cijeli svijet priznaje da su to najveće dokazane rezerve u svijetu", izjavio je venezuelanski ministar za naftu Rafael Ramirez.

Ministar Ramirez je podsjetio kako su vlasti u Karakasu oduvijek govorile "da će u budućnosti prirodni resursi postati deficitarni i kada se ekonomija oporavi i potražnja povrati, mi ćemo biti jedna od nekoliko zemalja sposobnih da na to odgovorimo".

Venezuela među članicama OPEC-a zagovara više cijene nafte. Ramirez je sredinom mjeseca rekao da cijena nafte treba biti veća od 100 američkih dolara za barel, a nedavni pad cijena sirove nafte ocijenio je 'opasnim za proizvođače'.

U BP kažu da procjene u izvještaju predstavljaju kombinaciju službenih izvora, podataka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i procjena treće strane.

Prema izvještaju BP-a, globalne rezerve nafte povećane su na 1,65 biliona barela krajem 2011., što je rast od 1,9 posto u odnosu na procijenjenih 1,62 biliona barela u 2010. Na Bliskom Istoku se i dalje nalaze najveće globalne rezerve nafte, oko 795 milijardi barela što je oko 48 posto globalnih rezervi.

„Na rast utvrđenih rezervi utjecaj su imale i rekordne prosječne cijene nafte u 2011.“, rekao je glasnogovornik BP-a Robert Wine.

Rusija je povećala rezerve na 88,2 milijardi barela sa 86,6 milijardi barela godinu dana ranije, navodi BP i sudjeluje sa 5,3 posto u ukupnim svetskim rezervama.

Norveške rezerve su također porasle u 2011., na 6,9 milijardi barela, što je povećanje za 0,1 milijardu barela u odnosu na 2010. i prvi put poslije 11 godina pada.

Stručnjaci kažu da ključni faktor na svjetskom tržištu nafte predstavlja iznos dobiti, prije nego količina rezervi. U američkoj konzultantskoj kompaniji Strategic Energy & Economic Research (SEER) smatraju da će možda postojati poteškoće u eksploataciji nafte u Venecueli.

"Ljudi i dalje znaju da venezuelanska nafta nije tako lako dostupna kao što su to saudijska rezerve", smatra Michael Linch, glavni istraživač SEER-a. "Isti je slučaj s rezervama u Kanadi".

Sada je Venezuela 11. po proizvodnji u svijetu, iza Meksika, a ispred Nigerije i Brazila. Ruski stručnjak Denis Borisov, smatra da u Venezueli može biti povećana proizvodnja, ali ne radikalno.

Borisov smatra da uvjeti za investiranje u toj državi sprječavaju postizanje veće proizvodnje, prenosi business.hr.

Iako su inozemne kompanije pokazale veliki interes u Venzueli, on je ograničen zbog nestabilnosti u regiji, a značajan dio rasta rezervi u proteklih pet godina osiguran je iz ležišta u geografski kompliciranoj regiji bazena rijeke Orinoko.

Drugi stručnjaci kažu da se većina rezervi u Venezueli sastoji od teške i ekstra teške nafte u pojasu Orinoko, a njena eksploatacija je teža i skuplja.

Borisov procjenjuje da će "teško doći do bilo kakvih promjena u vodećim pozicijama u proizvodnji nafte u bliskoj budućnosti, pa će Rusija i Saudijska Arabija ostati na vodećim pozicijama".

Po Borisovu, državna kompanija PDVSA, nedovoljno troši na istraživanje i proizvodnju, dok su neke velike multinacionalne kompanije poput Exxon Mobila, nesklone radu u zemlji koja nacionalizira ključne privredne sektore.