|

Venecuela bilježi velike gubitke zbog subvencija na gorivo

Venecuela bilježi velike gubitke zbog subvencija na gorivo
0
F
FENA
14.2.2011. u 12:49
0
komentara
0

dijeljenja
Venecuela bilježi velike gubitke zbog subvencija na gorivo Foto: Reuters
Venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA godišnje gubi oko 1,5 milijardi dolara zbog subvencija koje omogućavaju toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte da ima najjeftiniji benzin na svijetu, izjavio je venecuelanski ministar energetike Rafael Ramirez.
Budući da litar benzina u toj južnoameričkoj zemlji košta 0,03 do 0,04 centa, građani mogu da napune rezervoar svog automobila za manje od dolara, prenio je Rojters.

"Subvencije za gorivo premašuju troškove proizvodnje za više od 1,5 milijardi dolara godišnje", rekao je Ramirez, koji takođe obavlja funkciju predsjednika upravnog odbora kompanije PDVSA, predsjedniku Venecuele Hugo Chavezu sinoć u emisiji na državnoj televiziji.

Umjesto da poveća cijene, vlada u Caracasu nastoji da smanji domaću potrošnju goriva. Još od 1989. i nasilnih protesta u tom gradu, venecuelanske vlasti oklijevaju sa ukidanjem subvencija.

"Moramo početi da smanjujemo potrošnju benzina, koji je u Venecueli najjeftiniji na svijetu", istakao je Chavez i dodao da vlada subvencijama pokriva 90 posto realnih troškova proizvodnje tog goriva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.