Edin Arslanagić
0

"Veliki prostor za manipulaciju i nebrigu o zdravlju građana"

FENA
Edin Arslanagić
Edin Arslanagić
U cilju spriječavanja haosa na farmaceutskom tržištu Bosne i Hercegovine, direktor Bosnalijeka d.d. Edin Arslanagić poziva odgovorne da zajedno učestvuju i doprinesu potpunoj primjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine.

Povodom održavanja Drugog kongresa farmaceuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem, u Banja Luci, Arslanagić podsjeća da je glavni cilj ovog Zakona bio da objedini i uredi tržište lijekova u Bosni i Hercegovini.

„Činjenice govore, da smo uglavnom ostali razjedinjeni u veoma važnim oblastima od politike lijekova, preko esencijalnih listi do primjene sistemskog oblikovanja i kontrole cijena lijekova, što u krajnjem stvara veliki prostor za manipulacije i nebrigu o zdravlju naših građana“, naglašava direktor Arslanagić u pismenoj izjavi koja je dostavljena iz Bosnalijeka.

U nizu važnih podzakonskih akata, Zakona o lijekovima, usvojena je i Politika lijekova i medicinskih sredstava u Bosni i Hercegovini, 2010. godine, u skladu sa politikom Svjetske zdravstvene organizacije. Ova Politika, između ostalog, jasno navodi da je cilj svakog zdravstvenog sistema da obezbijedi stanovništvu kvalitetne, sigurne i efikasne lijekove i medicinska sredstva po prihvatljivim cijenama, te sadrži smjernice za koordinaciju aktivnosti svih sudionika u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

U kontekstu sadržaja ove Politike, koja poziva sve sudionike da zajednički promoviraju njene ciljeve i doprinesu njihovom ostvarivanju, u okvirima svog djelovanja, Arslanagić postavlja pitanje: „Zašto izostaje jedinstvo u zajedničkom interesu i interesu zaštite i sigurnosti zdravlja naših građana?“

Bosnalijek ove godine s ponosom obilježava 60 godina rada u proizvodnji lijekova i afirmira se kao progresivna kompanija koja uspješno djeluje na međunarodnom farmaceutskom tržištu, te prometuje lijekove, od kojih su mnogi već prepoznatljivi brendovi, širom Evrope i svijeta.

Na tom putu, Bosnalijek treba odlučnu i konkretnu podršku u kreiranju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, koje će olakšati ostvarenje ambicioznih izvoznih ciljeva ove farmaceutske kompanije. Razvoj Bosnalijeka oduvijek je značio i razvoj farmaceutskog tržišta, te ukupnog ekonomskog i društvenog napretka u Bosni i Hercegovini.

Naš doprinos u očuvanju i kreiranju novih radnih mjesta, razvoj bogatog asortimana lijekova za široku primjenu, uz stalno unapređenje kvaliteta, rast prihoda od prodaje i pozitivno poslovanje, predstavlja direktan udio u realnoj ekonomiji, navode u saopćenju iz Bosnalijeka.

Pored toga, s posebnom pažnjom i odgovornošću Bosnalijek je pružao podršku razvoju naučne misli u farmaceutskoj oblasti u Bosni i Hercegovini, različitim obrazovnim institucijama kao i široj zajednici. U vrijeme recesije značajan smo oslonac ukupnom razvoju našeg društva. S toga, Bosnalijek očekuje da, kao značajan učesnik razvoja farmaceutskog i ukupnog ekonomskog tržišta u Bosni i Hercegovini, zauzvrat dobije tretman kakav zaslužuje, kaže se u saopćenju Bosnalijeka.