{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Velike zalihe u SAD-u spustile cijene nafte

F
FENA
27.8.2009. u 15:21
0
0
Velike zalihe u SAD-u spustile cijene nafte
0
Velike zalihe u SAD-u spustile cijene nafte
Foto: AFP/DDP/File
Cijene nafte su na svjetskim tržištima u četvrtak pale prema 71 dolaru za barel, spustivši se s najviše razine u proteklih 10 mjeseci, dosegnute početkom sedmice, pod pritiskom nabujalih zaliha sirove nafte i destilata u Sjedinjenim Državama, što je pokvarilo raspoloženje ulagača.
Na američkom tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u oktobru pala je 25 centi na 71,18 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela bila je u minusu također 25 centi i iznosila je 71,40 dolara.

Ulagači su ubirali dobit nakon što su cijene u utorak dotaknule 75 dolara za barel, skočivši gotovo130 posto u odnosu na razine zabilježene u decembru prošle godine.

"Čini se da većina tržišta glavinja jer su ulagači možda povukli dio novca nakon nekoliko sedmica kontinuiranog rasta", kazao je analitičar Edward Meir iz tvrtke MF Global.

Podaci američke vlade objavljeni u srijedu pokazali su da su američke zalihe sirove nafte porasle u prošloj sedmici za 200.000 barela, opovrgnuvši očekivanja analitičara koji su očekivali njihov pad za 1,1 milion barela.

Time je potvrđeno pesimistični izvještaj Američkog naftnog instituta koje je u utorak pokazalo rast zaliha sirove nafte, doduše za osjetno većih 4,3 miliona barela.

Zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož-ulje, porasle su u prošloj sedmici za 800.000 barela na ukupno 162,4 miliona barela, što je preko 30 miliona barela više nego prošle godine. Analitičari su očekivali njihov rast za samo 300.000 barela.

Jačanje evropskih dionica i bolje raspoloženje njemačkih potrošača nisu u većoj mjeri utjecali na trgovinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvještaju saopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 70,44 dolara, oslabivši za 1, 27 dolara u odnosu na dan ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: