Uskoro i cjenovnik
168

Velike najave novog menadžmenta ZOI'84 za Bjelašnicu i Igman, ski sezona počinje u decembru

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direktor ZOI'84 Jasmin Mehić danas je predstavio planove novog menadžmenta za naredni period koji se tiču planina Bjelašnica i Igman, konkretno ski staza i drugog sadržaja.

Planirani projekti u narednim godinama su, između ostalog izgradnja novih instalacija za vještačko osniježenje, novo akumulaciono jezero da bi imali cijelosezonsko skijanje na Bjelašnici, izgradnja nove polazne stanice žičare, uređenje postojećih staza što znači proširenje i nivelacije terena kao na evropskim skijalištima.

"Potrebna je izgradnja dječijih parkova, proširenje snowboard parka, takmičarskog poligona što bi omogućilo razvoj sportskog segmenta ZOI’84. Tu su i nove mašine za uređenje staza, jer je vrijeme da se krene u zamjenu opreme", dodao je.

Treća faza je prava razvojna faza, kažu iz ZOI'84 jer to predstavlja ucrtavanje novih staza, žičara i potpuno novu insfrastrukturu.

"To ne može preko noći jer zahtjeva plansku dokumentaciju da bi krenuli u nabavku sredstava za realizaciju projekata. Voljeli bi vidjeti i proširenje skijališta u pravcu Igmana jer smatramo da je Babin do preizgrađen", kaže Mehić.

Jasmin Mehić (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmin Mehić (Foto: D. S./Klix.ba)

Prvi naedni korak, nastavlja direktor ovog preduzeća, može biti žičara s postojećeg parking ili sportskog centra ka međustanici.

"Izgradnja prve gondola na Bjelašnici bi trebala biti na novoizgrađenog sportskog centra. Kompanija je u teškoj situaciji danas zbog loše implementiranih novih investicija iako je uloženo preko 30 miliona u proteklih pet godina. Četverosjed danas stoji kao simbol neuspjele implementacije projekta. Ja se ne bavim istražnim radnjama, tu imamo Tužilaštvo KS, ali kao ekonomista mogu reći da je problem u lošoj projektnoj dokumentaciji", kazao je.

Četverosjed u funkciji ove sezone

"Danas ne radi jer je okovan ledom tokom cijele zime, a instalacija kao instalacija je funkcionalna i trenutno radimo remont. Očekujemo da ćemo četverosjed ove sezone pustiti u funkciju, čak i prije početka zimske sezone, ali moram razočarati sve naše korisnike i reći da to nije rješenje na ovoj lokaciji i da ćemo iduće godine tražiti izmještanje na drugu lokaciju. Radi se o jednostavnoj instalaciji koja ne zadovoljava standard ovako zahtjevnog terena I vremenskih uslova", objasnio je.

On je kazao da je mali interes za iznajmljivanje ugostiteljskih objekata u vlasništvu ZOI'84, na Igmanu i na Zetri, a najavljena je I prodaja hotela Igman.

U kompaniji je napravljena reorganizacija pa će tako uposlenici iz Zetre, a koji su vezani za SKI centar, za stalno preći u sektor SKI centra.

Uskoro cjenovnik za novu sezonu

"Time se zatvara velika administracija na Zetri i svi sele na Bjelašnicu. Zetra će imati manju jedinicu koja će se baviti iznajmljivanjem nekretnina", dodao je.

Iz ZOI'84 je rečeno da su stvoreni svi preduslovi za otvaranje zimske sezone početkom decembra, a da će do kraja sedmice biti poznat cjenovnik.

"Cijena ski karte bi trebala biti na nivou prethodne sezone, dakle 35 KM", kazao je.

U narednom periodu menadžment ovog preduzeća će izaći pred Vladu KS s planom investicija koji je iznositi oko 20 miliona KM.