Rizično područje
5

Velike aviokompanije preusmjeravaju letove da izbjegnu prostor Iraka i Irana

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekoliko velikih aviokompanija saopćilo je u srijedu da preusmjeravaju letove kako bi izbjegli zračni prostor iznad Iraka i Irana nakon raketnog napada na snage predvođene SAD-om u Iraku.
Teheran je ispalio više desetina balističkih projektila sa iranskog teritorija na najmanje dvije američke vojne baze u Iraku, saopćila je američka vojska.

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim avionima korištenje zračnog prostora Omanskog zaljeva i voda između Irana i Saudijske Arabije. Razlog zabrane su pojačane vojne aktivnosti i povećanje političkih tenzija na Bliskom istoku, što predstavlja rizik za operacije civilnog zrakoplovstva SAD-a.

Neamerički prevoznici i njihovi nacionalni regulatori obično pažljivo razmatraju savjete SAD-a kada odlučuju kuda letjeti.

Ova ograničenja za letenje dolaze nakon iranskog raketiranja vojnih baza Ain al-Assad i Erbil u Iraku kojima se koristi američka vojska, a koje je odgovor na američki napad u kojem je prošle sedmice u Bagdadu ubijen iranski general Qasem Soleimani.