biznis
0

Velika zainteresiranost za klub za traženje posla

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe od 18 do 30 godina života, koje su na evidenciji nezaposlenih najmanje šest mjeseci i koje aktivno traže posao od sada će u sklopu novootvorenih klubova za traženje posla moći kroz obuke svladati tehnike za aktivno traženje posla.

Kroz klubove za traženje posla nezaposlene osobe će imati priliku steći samopouzdanje radi obavljanja uspješnog razgovora s potencijalnim poslodavcima.

U Bosni i Hercegovini su do sada otvoreni klubovi za traženje posla u Tuzli i Banjoj Luci.

"Klub za traženje posla" otvoren je u okviru projekta zapošljavanja mladih u BiH koji predstavlja novi vid saradnje između javnog i privatnog sektora za zapošljavanje. Klub je osnovan s ciljem da nezaposlene uputi u aktivnu obuku, učenje pisanja biografije i poslovni bonton, čitanje "između redova", traženje pravih informacija, ali i prevazilaženje razočaranja poslije neuspješnih rezultata na nekom od konkursa”, kazala je Jasna Bedak, glasnogovornica Biroa za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Pored novoformiranog kluba za zapošljavanje, u Birou za zapošljavanje TK egzistira i Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).

Nakon Bihaća, Sarajeva, Viteza i Zenice, to je peti centar koji je otvoren u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini.

Obuka po grupi traje tri sedmice i to četiri puta u toku sedmice po tri sata. Klubovi za traženje posla trebali bi biti otvoreni na 20 lokacija diljem Bosne i Hercegovine, a kroz njihove aktivnosti, pored obuke za aktivno traženje posla, planirano je posredovanje u zapošljavanju 1.200 mladih osoba.