biznis
0

Velika čistka u Hewlett-Packardu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/BELGA/File
Foto: AFP/BELGA/File
Najveća svjetska kompjuterska kompanija iz Kalifornije, Hewlett-Packard, planira ukinuti 24.600 radnih mjesta, što je oko 7,5 posto od ukupne radne snage u ovoj kompaniji, prenosi u utorak BBC.

'Srezavanje poslova' dešavat će se postepeno u naredne tri godine, tokom procesa kombinovanja poslovanja sa kompanijom koju je Hewlett-Packard nedavno kupila Electronic Data Systems Corp., saopšteno je iz američke firme.

U ovoj kompaniji nadaju se da će im masovno otpuštanje ljudi pomoći da se upuste u borbu sa najvećim konkurentom, njujorškim IBM-om, te da potpišu više dugogodišnjih unosnijih poslovnih ugovora.

Polovica od gore navedenih 24.600 ukinutih radnih mjesta bit će u SAD-u i to pretežno u odjelima za finansije, ljudske resurse, te u pravnim odjelima.

Iz Hewlett-Packarda objašnjavaju da je planirano i eventualno ponovno uspostavljanje većine tih radnih mjesta na različitim poslovima unutar više odjela pri kompaniji.

Podsjećanja radi, Hewlett-Packardovo preuzimanje Electronic Data Systems Corporationsa, vrijednosti skoro 14 miliona dolara, je najveća kupovina koju je kalifornijska firma obavila od 2002. godine.