{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Većina žena u rizičnom zaposlenju

F
FENA
7.3.2008. u 14:24
0
0
Većina žena u rizičnom zaposlenju
0
Većina žena u rizičnom zaposlenju
Novi izvještaj Međunarodnog ureda rada (ILO), objavljen povodom Međunarodnog dana žena, govori da je i pored današnje zaposlenosti žena, veće nego ikad, velika vjerovatnoća da one dobiju niskoproduktivne, loše plaćene i slabe poslove bez socijalne zaštite, osnovnih prava i glasa na radu.
Izvještaj "Globalni trendovi u zapošljavanju žena-mart 2008". navodi da je u posljednjoj deceniji broj zaposlenih žena uvećan za gotovo 200 miliona i dosegao je 1,2 milijarde u 2007. godini u odnosu na 1,8 milijardi muškaraca.

Međutim, broj nezaposlenih žena je također u istom periodu rastao sa 70,2 miliona na 81,6 miliona.

"Povećano učešće žena u radnoj snazi je dobrodošlo i predstavlja važan doprinos ekonomskom razvoju" kazao je generalni direktor ILO-a Juan Somavia.
"Želi se postići model kojim se ženama omogućava da daju svoj doprinos ekonomskom rastu, a da istovremeno uživaju ekonomske i socijalne beneficije svog angažmana u pristojnom i nerizičnom zaposlenju.

Nažalost, u većini regiona to je i dalje model, ali ne i realnost", kazao je Somavia.

Izvještaj ILO-a pokazuje da bolji položaj žena na tržištima rada u svijetu nije značajno smanjio jaz među spolovima na radnom mjestu. Učešće žena u rizičnom zaposlenju, bilo kao neplaćenih porodičnih radnika ili samozaposlenih radnika, u odnosu na plaćeno zaposlenje je od 1997. godine opalo s 56,1 posto na 51,7 procenata. Teret rizika je i dalje veći za žene nego muškarce, posebno u najsiromašnijim regionima svijeta, stoji u izvještaju.

Diljem svijeta stopa nezaposlenosti žena iznosi 6,4 procenta u odnosu na stopu nezaposlenosti muškaraca od 5,7 procenata.

Na globalnom nivou, broj zaposlenih žena u odnosu na radnosposobno stanovništvo, koje pokazuje koliko su ekonomije sposobne da izvuku koristi od produktivnog potencijala svog radnosposobnog stanovništva, bio je 49,1 posto u 2007., u poređenju s brojem zaposlenih muškaraca u odnosu na radnosposobno stanovništvo koji je iznosio 74,3 procenta.

U posljednjoj deceniji sektor usluga je prestigao poljoprivredu kao najveći davalac zaposlenja ženama. U 2007.godini je 36,1 procent zaposlenih žena radilo u poljoprivredi, a 46,3 procenta u uslugama.

Više žena ima pristup obrazovanju, ali je kvalitet obrazovanja u nekim regionima još daleko od stvarnosti, stoji u izvještaju.

Naglašeno je također da prelazak iz rizičnog zaposlenja u plaćeno za mnoge žene može biti glavni korak ka ekonomskoj slobodi i samoodređenju. Što je region siromašniji, veća vjerovatnoća je da će žene ostati u rangu porodičnih radnika ili samozaposlenih radnika.

Pristup tržištima rada i pristojnom i produktivnom zaposlenju je krucijalan u procesu kreiranja veće jednakosti među muškarcima i ženama, navodi se u Izvještaju. Studija je napomenula da je najuspješniji region u smislu ekonomskog rasta u posljednjoj deceniji istočna Azija, također i regija s najvećim brojem zaposlenih žena u odnosu na radnosposobno stanovništvo (65,2 procenta), niskim stopama nezaposlenosti, kako žena tako i muškaraca i relativno malim jazom među spolovima u smislu raspoređenosti po sektorima i u smislu statusa.

Ali neovisno od toga, region ima još toga da uradi na poboljšanju kvaliteta poslova koji su ženama na raspolaganju.

Kao što je navedeno u prošlogodišnjim globalnim trendovima u zapošljavanju žena, u planiranim ekonomijama regiona centralne i jugoistočne Evrope postojala je veća jednakost u plaćama, nego u industrijaliziranim ekonomijama ili onima u razvoju. Također, stope nezaposlenosti žena su niže od stopa nezaposlenosti muškaraca, kao i udio žena zaposlenih na rizičnim poslovima.

U 2007. je stopa nezaposlenosti muškaraca od 8,7 procenata premašila stopu nezaposlenosti žena (8,3 procenta). Međutim, ove stope nezaposlenosti ostaju i dalje iznad svjetskog prosjeka.

Interesantno je da stopa nezaposlenosti mladih pokazuje suprotnu sliku, s višom stopom za djevojke (17,9 posto), nego za mladiće (16,9 procenata).

To bi trebalo smatrati znakom upozorenja, u smislu da je počela opadati jednakost spolova na tržištu rada.

Izvještaj je generalno utvrdio da politike putem kojih se unapređuju šanse žena da ravnopravno učestvuju na tržištima rada počinju davati rezultate, ali da usporena dinamika promjena govori o još značajnim razlikama.

Većina regiona treba još dugo da radi na ekonomskoj integraciji žena.

"Pristup tržištima rada i pristojnom zaposlenju su krucijalni u postizanju ravnopravnosti spolova," kaže Evy Messell, direktorica ILO Biroa za ravnopravnost spolova.

Ovaj biro će organizirati diskusiju žena značajnih u svijetu finansija i eminentnih sindikalnih predstavnika na Međunarodni dan žena.

"Žene još treba da savladavaju mnoge diskriminatorske prepreke prilikom traženja zaposlenja. Društva si ne mogu priuštiti da ignoriraju potencijal rada žena na smanjivanju siromaštva, i ona trebaju tražiti inovativne načine na smanjivanju ekonomskih, društvenih i političkih barijera. Omogućavanje ravnopravnosti žena na radnom mjestu nije samo pravo već je i mudro", zaključila je Messell.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: