biznis
0

FOTO / Veći proizvodni kapaciteti u pogonima Alma Ras

Sarajevo-x.com
Alma Ras, najpoznatiji bosanskohercegovači brend i lider u proizvodnji i prodaji donjeg rublja i spavaćeg programa, zvanično je otvorila vrata svog novog, moderno opremljenog proizvodnog pogona u Olovu.

Proizvodni pogon je nastao kao kruna dobrog poslovanja u proteklih trinaest godina, ali i dobre, uspješne i jake poslovne saradnje sa austrijskom filijalom Triumph International.

Nakon pozdravnog govora direktora firme Alma Ras, Džemala Memagića, prisutnima se na ceremoniji otvaranja obratio i Axel Dreher, generalni direktor uime firme Triumph International, te istakao kako je prije četiri godine konačno pronašao partnera za budućnost, firmu Alma Ras.


Na svečanosti, pred brojim prijateljima i gostima, svoje zadovoljstvo je iskazao i Thomas Oechsner, direktor proizvodnje Triumph Int. Austija, i priznao kako nije vjerovao da će pogon zaista biti završen u roku, te istakao kako se ipak u BiH puno više radi nego priča. S obzirom da Alma Ras u većini upošljava žene, u znak svečanog otvaranja, vrpcu je presjekla Almasa Memagić zajedno sa parnerom iz Austrije, Axel Dreherom.

Izgradnja pogona trajala je oko osam mjeseci, a započeta je u septembru 2010. godine. Ukupna površina novog radnog prostora iznosi 1.600 m2. Objekat je izgrađen od najkvalitetnijih materijala, gdje se posebna pažnja usmjerila na optimalne uslove za rad ali i sigurnost na radu. Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen najsavremenijom opremom za šivanje. U samu izgradnju uloženo je 1,6 miliona konvertibilnih maraka, dok se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na tri miliona.


Izgradnjom novog proizvodnog pogona Alma Ras je sačuvala 106 radnih mjesta, a povećanje proizvodnih kapaciteta obezbjediti će upošljavanje i 80 novih radnika do kraja 2011. godine.



Ovim proizvodnim pogonom Alma Ras će povećati ukupne proizvodne kapacitete za 20% i dodatno poboljšati produktivnost i konkurentnost na tržištu. Također će učvrstiti i poslovne odnose sa firmom Triumph, jer je kompletna proizvodnja namijenjena upravo izvozu.