{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Važno učešće javnosti u odlukama o energetici

F
FENA
19.6.2008. u 14:25
0
0
Važno učešće javnosti u odlukama o energetici
0
Važno učešće javnosti u odlukama o energetici
Učesnici regionalne konferencije posvećenoj čistoj energiji i transparentnim energetskim politikama za Balkan, koja je danas započela u Sarajevu, naglasili su važnost učešća javnosti u procesima donošenja odluka o energetici.
Vlasti u BiH, smatra Svetlana Cenić iz Transparency Internationala BiH nisu kompetentne za donošenje odluka u energetskom sektoru. Različite strategije imamo od izbora do izbora, ali ne i dugoročna rješenja. Civilno društvo mora jačati i eksperti dati svoj doprinos, kazala je Cenić dodajući da je to međusektorsko partnerstvo nužno uključiti u javnu debatu o svim važnijim pitanjima.
Učesnici konferencije, stručnjaci iz oblasti energije i predstavnici nevladinog sektora namjeravaju na regionalnom nivou potaći stvaranje koalicije koja bi radila kontinuirani monitoring u procesu donošenja odluka vezanih za energetske politike.

''Energetske politike koje su trenutno u fazi izrade u zemljama u regionu otvaraju prostor za instrumente prilagođavanja i veće korištenje izvora obnovljive energije na papiru, s tim da još nedostaju suštinska mjerljiva nastojanja da se ti poticaji pretoče u praksu'', istakla je direktorica ureda Fondacije Heinrich Böll Mirela Grunther-Đečević.

Posebno je govoreno o državnim energetskim strategijama i međunarodnim obavezama te učešće javnosti u donošenju odluka o energetici.

Konferenciju su organizovali Fond otvoreno društvo BiH u saradnji s Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle i Fondacija Heinrich Böll, Ured za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: