Vanredna konferencija
47

Vapaj ArcelorMittala Zenica: Ne možemo podnijeti poskupljenje struje

E. M.
Nikhil Mehta (Foto: E. M./Klix.ba)
Nikhil Mehta (Foto: E. M./Klix.ba)
Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta danas je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da ova kompanija neće moći izdržati poskupljenje industrijske struje koje dolazi 2022. godine te je zatražio pomoć od Vlade FBiH i resornog ministarstva.

Mehta je kazao da su početak godine obilježila povećanja cijena željezne rude i uglja te da je od maja 2021. godine cijena uglja sa 125 dolara po toni skočila na 400 dolara po toni.

"To je veliko povećanje u cijenama sirovina. Ugalj je 50 posto zastupljen u ukupnim našim troškovima. Uticaj je počeo dolaziti od 4. kvartala i već smo u negativnoj zoni od oktobra. Pored toga, jučer smo od Elektroprivrede dobili ponudu za cijenu električne energije koja će biti skuplja za 125 posto. Mi godišnje trošimo 70 miliona KM struje i sa dodatnih 70 miliona nemamo svrhe da nastavimo proizvodnju. Ne možemo preživjeti. Nema nikakvog benefita da nastavimo biznis", kazao je Mehta.

Pojasnio je i da su na tržištu poskupjeli i krečnjak, zemni plin, ugalj, transport sirovina te da ArcelorMittal Zenica ulazi u jedan od najtežih perioda od postojanja.

"Ovo je nešto što sigurno svi trebaju znati jer njihova egzistencija zavisi od ArcelorMittala Zenica", izjavio je Mehta.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da će obaviti razgovore s Elektroprivredom i Vladom FBiH te da im je potrebna podrška i ministra Nermina Džindića i premijera Fadila Novalića jer, kako kaže, bez podrške nema šanse da ArcelorMittal može nastaviti.

"Moramo potpisati novi ugovor s Elektroprivredom do kraja godine i prije toga moramo znati šta nam dolazi i moramo to završiti. Najveća je briga da ovo nije jedini utjecaj, doći će i s drugih strana. Ovo će povećati i troškove transporta i to ima veliki utjecaj na nas i zaista moramo vidjeti kako da preživimo narednu godinu. Očekivali smo manje povećanje, činjenica je da BiH ima višak proizvodnje električne energije i mi izvozimo električnu energiju. Resurs odakle se proizvodi električna energija je termoelektrana i hidroelektrana i za njih se nije povećao trošak uglja. Ovo ogromno povećanje će povrijediti industriju. Preživljavanje će biti teško jer će konačno povećanje platiti kupci. Jasno je da, ukoliko se poveća cijena električne energije, trošak proizvodnje u BiH će se povećati", pojasnio je prvi čovjek zeničkog ArcelorMittala.

Potvrdio je da je ArcelorMittal najveći kupac struje u BiH i da je bilo kakav utjecaj veliki.

"Najveći izazov je što se povećala cijena uglja za 4 puta i ovo nas najviše povređuje i ovo nije nešto na što možemo imati utjecaj. Pored toga, cijena goriva je porasla, što povećava naše troškove prijevoza. Ugalj nije nešto što je u rukama naše vlade, dolazi iz Amerike, Australije, temeljen je na indexu koji je primjenjiv u svijetu i ima utjecaj na cjelokupan svijet i Vlada nam ne može pomoći što se tiče cijene uglja. Troškovi prijevoza su oni koji nam dovlače ugalj i pored toga se povećava cijena troškova za kamione kojima opremamo i ovo ćemo pokušati razgovarati s Vladom", izjavio je Mehta.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najveći konkurent za proizvodnju čelika ArcelorMittala je smješten u Beogradu te Mehta tvrdi da ima svu podršku Vlade Republike Srbije u prevazilaženju kriza te da imaju i nove pogone koje ArcelorMittal nema.

Na kraju je kazao da je njegov najveći strah da će se proizvodnja ugasiti.

"To je moj najveći strah i nadam se da nećemo doći u tu situaciju, jer ćemo teško moći opravdati biznis. Ne možemo kontinuirano gubiti. Možemo gubiti 2-3 mjeseca, ali poslije neće biti moguće. Imam mnogo nade u to da će nas Vlada razumjeti i da će nas Elektroprivreda podržati. Govorimo o najgorem slučaju koji se, nadamo se, neće desiti, situacija će biti teška, 60 posto prihoda Željeznica RS je s nama, Luka Ploče više od 40 posto, Željeznice FBiH 30-35 posto, sve ovo će imati utjecaja. Pored toga, postoje lokalni dobavljači koji su povezani s nama i konačni kupci će preživjeti određene štete. Nadamo se da će se stvari posložiti u narednom periodu, ali uz trenutno povećanje nismo u mogućnosti preživjeti", zaključio je Mehta.