biznis
0

Vanjskotrgovinski deficit smanjen za 600 miliona KM

FENA
U sedam mjeseci ove godine nastavljena su pozitivna kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH – izvoz je u poređenju s istim periodom lani porastao za 37,10 posto, a uvoz za svega 4,11 posto.

Na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH direktor Sektora za makroekonomiju Duško Bogdanović istakao je da je u ovom periodu pokrivenost uvoza izvozom bila 48,6 i da je vanjskotrgovinski deficit manji za gotovo 600 miliona KM.

Struktura izvoza se poboljšava, a najveće povećanje je kod Italije i Njemačke što, kaže Bogdanović, govori da je određena bh. roba dobila na aktuelnosti u izvozu u te zemlje. Povećan je izvoz drveta i obim lohn poslova. Agrosektor smanjuje svoje učešće u uvozu i nešto je veće njegovo učešće u izvozu u odnosu na lani.

Ovi podaci ohrabruju i u Komori očekuju da će biti nastavljeni do kraja poslovne godine, s tim da iskazane procente treba uzeti s rezervom imajući u vidu metodološke promjene u praćenju podataka, a posebno kod lohn poslova.

Predsjednik VTKBiH Slobodan Župljanin, ne umanjujući vrijednost ovih trendova, kazao je da ne možemo biti zadovoljni ukupnom slikom vanjskotrgovinske razmjene BiH. Ovakav stepen vanjskotrgovinskog deficita posljedica je, smatra Župljanin, niskog stepena razvoja industrijske proizvodnje i nepostojanja dovoljnog broja atraktivnih proizvoda za izvoz. Razlozi su još i u potrebi BiH, kao i drugih zemlja u tranziciji za određenim proizvodima kojih nema na domaćem tržištu, te neprincipijelna primjena ugovora o slobodnoj trgovini koje je BiH potpisala sa susjednim zemljama.

Župljanin je u prvom obraćanju novinarima nakon izbora na ovu funkciju istakao da je primarni zadatak VTKBiH poboljšanje privredno sistemskih uvjeta za poslovanje privrednih subjekata pogotovo kada se radi o strategiji izlaska na svjetsko tržište.

Među prioritetima je izdvojio redefiniranje privrednih odnosa sa Srbijom i Hrvatskom što je i zahtjev da se uradi prije potpisivanja sporazuma CEFTA u čemu će Komora imati aktivnu ulogu. Predviđeno je i uvođenje ISO standarda u Komori što je već počelo, a taj posao bi trebalo završiti za šest do osam mjeseci.