Finansijska kriza u BiH
0

Vanjskotrgovinski deficit će dostići 10 milijardi KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vanjskotrgovinski deficit BiH ove godine bit će rekordno pogoršan i dostići će ili čak premašiti 10 milijardi KM, prije svega zbog unutarnjih slabosti našeg privrednog sistema, neuređenog i nejedinstvenog tržišta i pasivnosti nadležnih institucija, izjavio je Feni projekt menadžer u Sektoru za makroekonomski sistem VTK-a BiH Igor Gavran.

Iako globalna kriza na BiH ne može uticati ni približno koliko na razvijene zemlje, mi imamo domaću krizu koja traje već godinama, a to je kriza naše privrede.

Ukoliko se ovakvi nepovoljni trendovi nastave, kaže Gavran, u narednoj godini možemo očekivati daljnje povećavanje deficita do vrijednosti 12 milijardi KM, pa čak i više. Trend stalnog pogoršavanja deficita ne može biti zaustavljan bez podrške države, a nje nema, osim u neodređenim nagovještajima.

"Isti je slučaj s nezaposlenošću, koja se u BiH smanjuje jedino statističkim 'akrobacijama' i promjenama metodologije njenog izračunavanja, dok su stalne najave grandioznih stranih ulaganja odavno u domenu naučne fantastike i bez realnog osnova", kazao je Gavran.