Privredna komora FBiH
0

Vanjskotrgovinski deficit BiH mogao bi dostići 9,5 milijardi KM

FENA
U prvih osam mjeseci ove godine BiH je izvezla četiri i pol, a uvezla 10,8 milijardi KM, što predstavlja vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 6,3 milijarde KM, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić.

Po njegovim riječima, ukoliko se nastave takva kretanja deficit bi do kraja godine mogao dostići iznos od 9,5 milijardi KM što bi bilo povećanje za dvije milijarde KM u odnosu na 2007. godinu.

U strukturi izvoza za osam mjeseci ove godine dominiraju aluminij i željezo s 990 miliona KM, odnosno 21 posto od ukupnog izvoza, a što se tiče uvoza prevladavaju nafta i naftni derivati, te ugljen za koks s 1,3 milijarde KM , odnosno 12 posto od ukupnog uvoza, kazao je Lasić.

Kada je u pitanju inflacija ona je u julu dostigla 9,9 posto, najvišu stopu od 1998. godine. Na porast inflacije najviše je utjecala cijena hrane, kazao je Lasić.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u mjesecu julu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine povećane su za 15,8 posto, alkoholnih pića i duhana za 1,3 posto, stanovanja za 9,9 posto, namještaja za 2,4 posto, zdravstvo za 0,1 posto, prijevoza za 19 posto, rekreacija i kulture za 4,9 posto, obrazovanja 3,8 posto, restorana i hotela za 8,2 posto, dok su ostale dobra i usluge koje ulaze u potrošačku korpu poskupile za 3,3 posto.

Predsjednik Privredne komore FBiH istaknuo je da je stanje u poljoprivredi katastrofično, jer na jednu KM izvoza dolazi 6,93 KM uvoza.

Privredna komora FBiH uputila je svim nadležnim institucijama obavijest o negativnom kretanju deficita, na što do utorka nije dobila odgovor.

Također, Vladi Federacije BiH je predlagano da se detektiraju krizne tačke koje su izvor inflacije, a to su prijevoz i proizvodnja hrana, što bi država treba subvencionirat kako bi stopu inflacije spustila na podnošljivu stopu.

Inače, BiH trenutno u zemlje EU može legalno izvoziti samo vino i žestoka pića.