Boravak u prirodi
219

Vakufska banka podržala program za djecu "Avantur Kids"

Klix.ba
Vakufska banka i Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma "Avantur" uspostavili su saradnju na programu usmjerenom na razvoj psiho-fizičkog zdravlja djece kroz aktivan boravak u prirodi.

Program pod nazivom Avantur Kids jedan je u nizu projekata koje ova banka podržava vodeći se svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja. "Postavili smo vrlo konkretne strateške fokuse djelovanja kada je u pitanju stvaranje dobrobiti za zajednicu, a to su razvoj socijalnog poduzetništva, korporativna filantropija, sport i edukacija djece i mladih. U ove četiri oblasti se angažujemo vrlo ciljano te sa pažnjom selektujemo projekte prema kriterijima dugoročne održivosti i relevantnosti za sredinu. Ono što je vrlo važno istaći je da smo značajno intenzivirali socijalno odgovorne aktivnosti u proteklom periodu. To ide u korak sa našim ukupnim poslovnim uspjehom i rastom profitabilnosti, jer želimo dijeliti svoj uspjeh sa društvom u kojem ga ostvarujemo. Međutim, naša podrška se ne svodi na isključivu finansijsku pomoć, nego seže mnogo dalje", pojašnjava rukovodilac Službe za marketing Vakufske banke, Arnela Babić.

Vakufska banka se aktivno uključuje u sve projekte koje podržava, prati njihov razvoj i involvira uposlene, promičući vrijednosti solidarnosti i odgovornog djelovanja unutar tima. Tako će se pristupiti i projektu Avantur Kids, posebno jer on cilja na problem modernog društva - socijalna izoliranost najmlađih koji sve više vremena provode na uređajima i socijalnim mrežama, a sve manje u direktnoj komunikaciji i zdravoj igri.

Rukovodilac Službe za marketing i opšte poslove Vakufske banke i predsjednik Udruženja Avantur, Muamer Drugovac, su prilikom uručenja donacije razgovarali o perspektivama projekta. Prema riječima Drugovca, provest će se cijeli niz programskih aktivnosti za djecu, od izleta i logorovanja u zemlji i inostranstvu, pa do edukativno-kreativnih radionica. Cilj je da se djeci ponovo približi priroda kao zabavna alternativa tabletima i mobilnim telefonima, pospješi njihov mentalni razvoj i fizičko zdravlje, potakne kreativnost i prenese ideja odgovornosti prema okolini.