biznis
0

Uvoz bezalkoholnih pića u BiH dvanaest puta veći od izvoza

FENA
Grupacija bezalkoholnih pića pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH u utorak je na sjednici u Sarajevu razmatrala izvozno-uvozne rezultate proizvođača bezalkoholnih pića u 2006. i 2007.godini posebno s aspekta regionalne usmjerenosti izvoza i uvoza bh. proizvođača iz tog sektora.

Prema informaciji Grupacije, u kojoj su korišteni zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izvoz bezalkoholnih pića iz BiH u 2007. godini je iznosio 11.111.857 KM ili 30,5 posto više nego u 2006. Regionalno posmatrano najviše osvježavajućih bezalkoholnih pića se izvozilo u Hrvatsku. Mineralne vode bez dodatka šećera najviše su se izvozile u Hrvatsku, dok su voćni sokovi pretežno bili plasirani na tržišta Slovenije, Hrvatske, Danske, Srbije, Crne Gore.

Uvoz bezalkoholnih pića BiH u 2007. je iznosio 133.289.966 KM ili 17,8 posto više nego u 2006. Najviše osvježavajućih bezalkoholnih pića se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Makedonije. Mineralne vode bez dodatka šećera najviše su se uvozile iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Francuske, a voćni sokovi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Holandije, Crne Gore.

U ukupnom izvozu i uvozu najmanja je bila zastupljenost voćnih sokova, dok je najveća zastupljenost osvježavajućih bezalkoholnih pića.

Kako je istaknuto u informaciji BiH i dalje povećava debalans u robnoj razmjeni bezalkoholnih pića sa svijetom - iako izvoz ima tendencije povećanja, uvoz u apsolutnim iznosima mnogo više je povećan.

Na sjednici je razmatrana i problematika primjene Pravilnika o obveznom korištenju mjernih instrumenata kod proizvođača bezalkoholnih pića, te informacija o aktivnostima na donošenju nekoliko pravilinika kojima se regulira oblast proizvodnje bezalkoholnih pića u BiH.