Naša stranka
0

Uvođenje eura je nužnost za BiH

Sarajevo-x.com
Uvođenjem eura u BiH naša ekonomija bi dobila šansu da se stabilizira i krene naprijed, saopšteno je iz Naše stranke.

"Povodom saopćenja Centralne Banke BiH da nije potrebno uvesti euro namjesto konvertibilne marke, želimo kazati da Centralna banka daje odgovor na ono na što je nitko ne pita. I pritom tvrdi da je KM stabilna, a inflacija je, što svaki građanin golim okom vidi, na pragu dvocifrene (prema Agenciji za statistiku BiH, godišnja inflacija je u junu 2008. iznosila 9.9 %). Tačno je da unilateralna eurizacija nije dozvoljena za zemlje članice EU koje koriste nacionalnu valutu ni za zemlje kandidate za prijem u EU. BiH nije članica EU s vlastitom valutom, niti je zemlja kandidat za članstvo u EU. BiH je u istoj poziciji u kojoj je Island, zemlja-nečlanica, u kojoj se upravo vode rasprave o tome treba li uvesti euro unilateralno, kako traže poslovni krugovi zemlje, ili ne. Tim povodom je Jürgen Stark, član Izvršnog odbora Europske Centralne Banke (ECB) održao govor u islandskoj Vanjskotrgovinskoj komori 13. 2. 2008. u kojem je kazao da ECB „neće ni ohrabrivati ni olakšavati takav potez.“ Usput želimo kazati da postoje određeni broj zemalja nečlanica EU koje koriste euro, neke de iure (Monako, San Marino, Vatikan) neke de facto (Andora, Crna Gora, Kosovo). Usput, EU bi dolarizaciju bh. ekonomije (korištenje inozemne valute kao sredstvo plaćanja u drugoj zemlji npr. eura, dolara, švicarskog franka itd.) trebala podržati iz mnoštva razloga, koje ćemo objasniti drugom prigodom", navodi se u saopštenju Naše stranke.

"Profesor Ludwig Erhard, otac nekadašnjeg njemačkog privrednog čuda, nije čekao, iako je morao, odobrenje za ukidanje kontrole cijena i proizvodnje. Ukidanje je najavio početkom vikenda, a u ponedjeljak je sve bilo drugačije. Okupacione vlasti nisu uspjele ni reagirati. I to ono što fali BiH: znanja i hrabrosti (iako hrabrosti, kako smo naprijed vidjeli, i ne treba u ovom slučaju, jer ne treba tražiti odobrenje). U medjuvremenu inflacija, budžetski deficiti i kamatne stope u BiH će rasti, čineći Europu ekonomski sve daljom", dodaje se u saopštenju.

"Od Centralne banke tražimo da kaže: može li išta uraditi za svoju zemlju i tako opravdati iznimno visoke plaće svojih brojnih namještenika. Pričaju nam ono što ne treba, umjesto onoga što treba. Treba, jednostavno kazano, da predlože optimistički, pesimistički i realistički scenario eurizacije BiH. Ili će čekati da puzajuća eurizacija odradi svoj posao. Priča o stabilnosti KM liči na priču Ante Markovića o stabilnosti yu-dinara. Kao što i sastančenje bh. lidera po bh. kafanama u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru liče na sastanjčenja yu-lidera po republičkim središtima. Eurizacija BiH je slamka spasa za građane i poduzetnike, koji neće nikad dočekati da se naši lideri i o oko čega dogovore, a kamoli da naprave program strukturalnih reformi i ekonomskih politika za ispunjenje kriterija konvergencije za prijem u EU. Gospodo, vrijeme vam otkucava", zaključeno je iz Naše stranke.