biznis
0

Utvrđivanje rebalansa Federalnog proračuna do kraja sedmice

FENA
Procedura utvrđivanja rebalansa Proračuna Federacije BiH za 2007. godinu trebala bi se završiti ove sedmice, nakon čega će rebalans biti upućen u parlamentarnu proceduru, najavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je naveo da je Vlada Federacije BiH ranije utvrdila prvu verziju rebalansa Proračuna, a nakon toga došlo je do sitnih korekcija jer su se pojavili neki prihodi koje se nastojalo alocirati u rebalans. Nakon rebalansa, Proračun FBiH iznosit će oko 1,5 milijardi KM.

On je naglasio i važnost usvajanja tri zakona koji uređuju fiskalnu oblast. Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit Vlada FBiH je usvojila u formi nacrta i uputila na Ekonomsko-socijalno vijeće te su nakon usaglašavanja upućeni Parlamentu FBiH. Treći zakon koji uređuje fiskalnu oblast, Zakon o doprinosima, bio je prošle sedmice na Ekonomsko-socijalnom vijeću. Zbog određenih nejsasnoća dogovoreno je da se eventualne sugestije predaju danas, tako da se sutra i ovaj zakon uputi u parlamentarnu proceduru.

U ovkiru projekta "Jedan zakon - jedan fond", koji na jedinstven način regulira boračka pitanja, radna grupa je završila prvu verziju tog zakona i Bevanda očekuje da ovaj dokument dobije na ruke za dan-dva da bi se očitovalo ovo ministarstvo radi pripreme tematske sjednice Vlade FBiH kako bi se rješavalo i ovo pitanje.

FBiH je po osnovu stare devizne štednje isplatila 27 miliona KM, a rok za verifikaciju stare devizne štednje je produžen do 30. septembra ove godine, naveo je federalni ministar finansija.

Isto tako, uposlenicima bivšeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske FBiH do sada je isplaćeno 10,1 milion KM, a to je stavljeno u prioritet isplata.

Bevanda je istaknuo da je Vladi upućen prijedlog da se formira jedna dodatna komisija da verifikacija ide što brže kako bi se do kraja godine isplatilo sve ono predviđeno Proračunom i tako smanjili troškovi kamata.

Što se tiče ratnih potraživanja, formirane su komisije i krenulo se s mrtve tačke.

Govoreći o aktivnostima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, čija će se sjednica održati sutra, Bevanda je rekao da je na posljednjoj sjednici donesena odluka o usvajanju revizije za 2005. godinu, a dio tog paketa je bio i izbor revizora za 2006. godinu te donošenje provedbenog pravilnika koji bi riješio buduće "dramatične sjednice i čekanja".

Najavio je da će u ovoj oblasti FBiH izvršiti svoje obaveze, ali insistira na donošenju pravilnika te da se što prije izabere revizor.