Konferencija u Tuzli
0

"Utjecaj globalne finansijske krize na BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Privredna komora Tuzlanskog kantona u saradnji s Centralnom bankom BiH Sarajevo, organizuje sutra konferenciju o temi "Uticaj globalne finansijske krize na BiH".

Zbog aktuelnosti i značaja teme u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla očekuju više od stotinu učesnika među kojima će biti predstavnici Centralne banke BiH i Agencije za bankarstvo.

Predstavnici kompanija koje već jesu ili mogu direktno biti pogođene svjetskom finansijskom krizom mogu sutra u KPK-u Tuzla saslušati predavanja u okviru tri panela.

Cilj konferencije jeste sagledavanje trenutnog stanja finansijskog sektora u BiH i kakav je uticaj globalne ekonomske krize.

"Stanje je zadovoljavajuće. Imamo porast industrijske proizvodnje od 10,2 posto i pokrivenost izvoza uvozom 62 posto te povećanje izvoza 39 posto. Tek sad ulazimo u sferu realne ekonomije. Vidjet ćemo kako su se finansijski derivati iz Amerike odrazili i na globalnu ekonomiju“, istakao je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla.

Kojim mjerama zadržati taj trend i u narednoj godini učesnicima konferencije će sutra pojasniti profesori ekonomskih nauka, predstavnici banaka i mikrokreditnih organizacija. Suorganizator Konferencije je Centralna banka BiH Sarajevo a pokrovitelji "NLB Tuzlanska banka" d.d. Tuzla i Udruženje mikrofinansijskih institucija BiH.