biznis
0

Usvojeni dokumenti za funkcioniranje Fonda za podršku stranim investitorima

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas, a na prijedlog Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), usvojilo niz odluka nužnih da bi Fond za podršku stranim investitorima u BiH postao operativan.

Usvojen je Pravilnik o načinu dodjele sredstava za podršku stranim investitorima u BiH, Odluka o formiranju i funkcioniranju Odbora Fonda za podršku stranim investitorima u BiH, te Rješenje o imenovanju članova Odbora fonda za podršku stranim investitorima u BiH.

Usvajanjem ovih dokumenata BiH se tako pridružila zemljama u regionu koji u svrhu priliva stranih investicija imaju sredstva poticaja stranim investitorima. Sredstva Fonda za 2007. godinu iznose dva miliona KM, a osigurana su iz budžeta institucija BiH. Sredstva Fonda mogu se koristiti za finansiranje projekata stranih investitora u proizvodnom sektoru, sektoru istraživanja i razvoja kao i drugih projekata, osim za finansiranje projekata u oblastima ugostiteljstva i trgovine.

Kriteriji za izbor korisnika Fonda su broj novozaposlenih, razvijenost područja u koje se investira, ekološki zahtjevi i učešće izvoza u ukupnoj prodaji. Fond za podršku stranim investitorima predviđen je Strategijom promocije – privlačenja direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 12. oktobra 2006., te Operativnim planom realizacije mjera za implementaciju Strategije promocije – privlačenja direktnih stranih investicija u BiH, usvojenim 8. maja 2007. Zahvaljujući Vijeću ministara BiH što je prepoznao značaj Fonda, smatramo da će ova mjera još više doprinijeti porastu stranih ulaganja, a time i ukupnom razvoju ekonomije u našoj zemlji, saopćeno je danas iz FIPA-e.