Evropska komisija
0

Usvojene direktive finansijske pomoći BiH

FENA
Evropska komisija usvojila je danas strateške direktive za finansijsku pomoć EU Bosni i Hercegovini.

"Višegodišnji indikativni plan finansijske pomoći - MIPD za period 2009 - 2011., ima za cilj podršku u tri ključne oblasti, prvenstveno politička reforma i izgradnja demokratskih institucija; ekonomska reforma i sposobnost BiH da preuzme obaveze koje nosi članstvo u Evropskoj uniji - usklađivanje zakona sa zakonodavstvom EU i evropskim standardima u unutrašnjem tržištu; sektorskim politikama, pravosuđu, slobodi i sigurnosti", saopćeno je iz Evropske komisije u BiH.

Posebna komponenta Programa će finansirati prekograničnu saradnju.

Finansijska pomoć, obezbijeđena u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), predstavlja podršku Bosni i Hercegovini u Procesu stabilizacije i pridruživanja i pripremi zemlje za pristupanje EU.

Ta pomoć odražava prioritete iz Evropskog partnerstva, procjene godišnjeg Izvještaja o napretku, te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU.

Ukupan iznos finansijske pomoći Evropske unije za BiH u periodu 2009. - 2011. u obliku grantova iz budžeta Zajednice, iznosi 303.2 miliona eura.

Glavni dio tog budžeta namijenjen je za aktivnosti unutar IPA komponente I - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija (287.3 miliona eura). Manji dio će biti namijenjen IPA komponenti II - prekogranična saradnja (15.9 miliona eura).

Da bi se osigurala maksimalna efikasnost finansijske pomoći Evropske unije definicija glavnih područja djelovanja kao i vrsta aktivnosti koje će se finasirati, definisani su u koordinaciji s međunarodnim finansijskim institucijama kao i drugim bilateralnim donatorima koji su aktivni u BiH.

Prva potkomponenta, koja se odnosi na politički razvoj, fokusirat će se na reformu javne uprave, uključujući podršku za carinske i porezne uprave, reformu pravosuđa i policijskih snaga. Naglasak će biti stavljen na izgradnju institucija.

Ta potkomponenta će podržati lokalne napore u procesu ustavne reforme kao i podršku medijima i civilnom društvu da bi doprinijeli demokratskoj stabilizaciji i socijalnom i ekonomskom razvoju zemlje.

IPA će se fokusirati i na zaštitu kulturnog nasljeđa u kontekstu "Ljubljanskog procesa".

Druga potkomponenta, koja se odnosi na ekonomski razvoj fokusirat će se na uspostavu regulatornih kapaciteta i poboljšanje preduzetničkog "know-how".

"Ovom potkomponentom će biti podržan razvoj malih i srednjih preduzeća, ekonomski razvoj regija i poboljšanje trgovinskih politika. Reforma obrazovanja i razvoj državne strategije za naučno-istraživački rad unaprijedit će razvoj ekonomije i društva, a aktivne mjere tržišta rada pomoći će u smanjenju nezaposlenosti. Izvršit će se reforma sektora zdravstva da bi se smanjio teret javnih finansija i obezbijedila adekvatna zdravstvena zaštita građanima", navodi se.

Treća potkomponenta finansirat će aktivnosti kojima će se pomoći Bosni i Hercegovini da se lakše nosi sa usklađivanjem zakona sa zakonodavstvom Evropske unije u oblastima unutrašnje tržište, sektorske politike, pravosuđe, sloboda i sigurnost.

Naglasak će biti na razvoju i primjeni strategija i politika kao i regulatornog okvira u skladu s evropskim standardima. IPA će podržati primjenu i provedbu sektorskih politika kao i pripremu za IPA komponente III, IV i V.

Komponentom II, koja se odnosi na prekograničnu saradnju IPA će podržati zajedničke projekte BiH i Hrvatske, Crne Gore i Srbije, projekte BiH i Evropske unije i zajedničke projekte sa drugim zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija), kao i pomoć za učešće BiH u zajedničkim projektima unutar Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), transnacionalnim programima "Jugoistočna Evropa" (SEE) i "Mediterranean" (MED).

"Da bi se ublažile posljedice finansijske i ekonomske krize, IPA će obezbijediti podršku za finansijski sektor, razvoj malih i srednjih preduzeća, otvaranje novih radnih mjesta, podršku za izgradnju institucija regulatora i supervizora finansijskog sektora, investicije u infrastrukturu, jačanje uloga ekonomskih i finansijskih regulatora i saradnja s međunarodnim finansijskim institucijama", navodi se.