Povjerenje u bh. banke
0

Ušteđevina, šta je to?

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Gubitak povjerenja građana u bankarski sistem u našoj zemlji uslijedilo je odmah nakon prvih najava o nadolazećoj ekonomskoj krizi krajem prošle godine.

Tim povodom se oglasio i guverner Centralne banke Kemal Kozarić koji je apelirao na građane da 'ne režu granu na kojoj sjede', odnosno da ne dižu depozite jer, prema njegovim riječima, naše banke su stabilne te imaju dovoljno rezervi.

Također, istaknuto je da je krajem 2008. godine iz bh. banaka povučeno više miliona maraka depozita, no da su ti depoziti vraćeni nakon što se smirio prvi val krize.

Anketa koju je proveo naš portal od 21. oktobra 2008. godine do 21. aprila 2009. pokazuje da su građani ipak zadržali povjerenje u banke, jer je 1.766 (35 posto) učesnika ankete od ukupno 5.034 odgovorilo sa 'ne' na pitanje 'Da li ste zbog trenutne finansijske krize podizali svoju ušteđevinu?'. S druge strane, 18 posto ili 926 njih je 'sasjeklo granu na kojoj sjedi' i povuklo svoju ušteđevinu.

Ipak, najveći broj njih, tačnije 2.342 (47 posto) nije poduzimalo nikakve mjere u vezi sa svojom ušteđevinom, jer je naprosto nemaju.

Podsjećanja radi, posljednji podaci govore da je u Bosni i Hercegovini skoro pola miliona radno sposobnog stanovništva nezaposleno. U ovoj grupi nalaze se i osobe s visokim obrazovanjem i one sa visokom školskom spremom, uključujući doktore nauka i magistre.