biznis
0

Uštedite bogatstvo

Sarajevo-x.com
Kako je u današnjoj situaciju u kakvoj živimo gotovo nemoguće opstati bez kredita i silnih zaduženja od koji će nas glava boljeti i narednih deset godina, teško je pokušati uštedjeti nešto za stare dane. No, nisu potrebne basnoslovne cifre kako bi se započeo proces štednje koji se može razviti. Volker Miess, ekonomski stručnjak za njemački Bild govori kako.

Recept za uspjeh bogatih ljudi Oni malo imućniji svoje bogatstvo šire tako što svoj novac puštaju da radi za njih. Za ljude koji primaju prosječnu i nisku plaću ovakav način "bogaćenja“ nije moguć stoga je neophodno da oni počnu štedjeti i to malim koracima.

Novac koji uštedite tokom šest mjeseci, možete uložiti u neki posao ili kupiti dionice. Ukoliko ne znate ništa o berzi i dionicama, šest mjeseci u kojima štedite mogu vam poslužiti da se valjano informišete i da na osnovu svojih saznanja donesete ispravnu odluku. Bogatstvo vam se neće desiti preko noć, jer nemate odgovarajuće predispozicije – roditelji vam nisu bogataši, niste dobili na igrama na sreću i slično.

Kada se spremate na put do bogatstva i luksuza, sa sobom morate ponijeti mnogo strpljenja i uvijek imajte na umu da ne smijete rizikovati sa svojom ušteđevinom jer još uvijek niste milioner.

Jedna pametna opcija za štediše kojima je dosta čekanja od prvog do prvog jeste oročeni račun u banci. Kada ste uštedjeli određenu količinu novca, oročite je na određeni period i pored toga što nećete moći potrošiti sve kada dođete u iskušenje, jer je novac oročen, imat ćete koristi od kamata.