Historijski dan
178

Uspostavljen prvi neprekidni let od Australije do Britanije, traje 17 sati

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Aviokompanija Qantas uspostavila je protekle noći direktan let na liniji Perth-London koji je ušao u historiju jer su se putnici bez pauze vozili 17 sati.

Ovo je prvi put da su Australija i Velika Britanija povezane non-stop režimom u zrakoplovstvu, a uzbuđenje u Qantasu je veliko.

Poslije 17-satnog leta Boeing 787-0 Dreamliner je nakon pređenih 14.498 kilometara dotakao dno aerodroma u Heathrow u Londonu. Ovaj let dio je ambicioznog plana kompanije da ultra duge letove uvede kao redovne u svoj raspored.

Raniji Qantasovi letovi od Australije do Velike Britanije išli su takozvanom "kengur rutom" i uključivali četiri dana i sedam zaustavljanja.

Na ovom posljednjem bilo je više od 200 putnika i 16 članova posade.

Dreamliner kojim su se vozili ima unaprijeđen kvalitet zraka i snižen nivo buke u kabinama kako bi se minimizirala neugoda koju prate dugi letovi.

Novim rekordom potučen je onaj koji je dotad držala kompanija Qatar Airways na letu iz Dohe do Aucklanda, što je 14.529 km. I kompanije Emirates i United Airlines imaju non-stop letove na kojima se pređe više od 14.000 km.