Namjenska industrija
0

Uspostavljanje poslovne saradnje sa Irakom

SRNA
Na inicijativu Vlade Iraka, a u saradnji sa Ambasadom BiH u Kuvajtu koja nerezidentno pokriva ovu zemlju, definisan je interes za uspostavljanje poslovne saradnje BiH i Iraka u oblasti namjenske industrije, rekao je šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju Ministarstva inostranih poslova BiH Murat Muhamed Ramadanović.

Prema odluci Predsjedništva BiH, svi proizvođači namjenske industrije treba da se dogovore o zajedničkom nastupu na iračkom tržištu.

Cijeneći da BiH posjeduje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i remontu sredstava namjenske industrije, MIP BiH namjerava, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama u BiH, da organizuje posjetu visoke vojne delegacije Iraka namjenskoj industriji BiH u prvoj polovini 2010. godine. 

Ramadanović je istakao danas tokom sastanka predstavnika namjenske industrije u BiH da je ovaj odsjek otvoren za saradnju sa kompanijama u BiH, te da služi kao servis putem kojeg kompanije iz BiH mogu svoje proizvode plasirati na svjetsko tržište. 

Na sastanku je dogovoreno da kompanije iz oblasti namjenske industrije, zainteresovane za iračko tržište, pripreme katalog o svojoj proizvodnji i dostave ga Odsjeku za ekonomsku diplomatiju kako bi MIP BiH pripremio zajednički katalog svih ponuđača.

Sastanak predstavnika namjenske industrije u BiH održan je u organizaciji Ministarstva inostranih poslova BiH.