biznis
0

Usporen rast kineskog izvoza

FENA
Kineski izvoz u aprilu je na godišnoj razini porastao samo 4,9 posto, dok je mjesec dana ranije iznosio 8,9 posto, što je znak da globalna potražnja usporava. Istovremeno, uvoz je porastao malih 0,3 posto, što ukazuje na pad domaće potražnje.

Ono što vidimo u Kini u ovom trenutku je ekonomija koja je vrlo izložena globalnoj volatilnosti. Jasno je da je situacija u Evropi utjecala na kineski izvoz, tvrde BBC-evi analitičari.

Snažan ekonomski rast Kine u posljednjih nekoliko godina bio je popraćen naglim porastom inflacije te porastom cijena nekretnina.

Kao rezultat toga, Peking je uveo razne mjere, kako bi se pokušalo obuzdati potrošače i rast cijene nekretnina.

Iako se od tada popustilo u nekim od tih političkih poteza, analitičari ističu da se učinci pooštravanja još uvijek osjećaju.

Kineska centralna banka je smanjila iznos novca koji banke moraju držati u rezervi dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci u pokušaju da se poveća kreditiranje. Nadaju se da bi dostupniji krediti mogli potaknuti ulaganja i povećati potražnju.

Međutim, neki analitičari tvrde da vlada treba još više ublažiti svoju politiku.

Tokom proteklih nekoliko godina Kina se u jačanju ekonomskog rasta jako oslanjala na uspjeh svog proizvodnog sektora i izvoza.

Međutim, ekonomski problemi na ključnim tržištima, u SAD-a i eurozoni, utjecali su na potražnju i smanjili rast.

Iako je bilo nade u ekonomski oporavak na tim tržištima, najnoviji podaci govore da bi oporavak mogao potrajati puno duže nego što se očekivalo.

U eurozoni su se strahovi od regionalne dužničke krize ponovno pojavili nakon što su birači u Francuskoj i Grčkoj poduprli političare koji se protive smanjenju državne potrošnje, dok je u SAD-u, povećanje broja radnih mjesta, što se vidi kao ključ za oporavak najveće svjetske ekonomije, usporeno u aprilu.

S obzirom na sve, analitičari smatraju kako će oporavak u kineskoj trgovini vjerojatno biti spor.