Financial Times
0

Usporava se vrtoglavi privredni rast Kine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Strahovanjima od globalne recesije posvećen je i u utorak najveći prostor u londonskoj štampi, a Financial Times detaljno analizira najnovije podatke koji ukazuju da se usporava do sada vrtoglavi privredni rast Kine.

Mišljenja stručnjaka o uzrocima su podijeljena. Jedni kažu da je to rezultat vladinih mjera koje su za cilj imale upravo da uspore rast i tako spriječe pregrijavanje ekonomije. Drugi su međutim uvjereni da stopa kineskog privrednog rasta opada zato što se na Zapadu zbog finansijske krize smanjuje potražnja za uvozom iz Kine.

U Pekingu bi, piše dalje u Financial Timesu, mogli odlučiti da izvoz na Zapad poboljšaju tako što će usporiti rast svoje valute u odnosu na euro i na američki dolar.

Držanje kineske valute na niskom nivou kineske će proizvode učiniti konkurentnijim na Zapadu, ali će također izazvati lavinu protesta političara u Evropi i u Americi, predviđa Financial Times.

Britanski dnevnici se u utorak bave i najavom britanske vlade da će neke od planiranih investicija u škole i bolnice realizirati ranije kako bi povećala državnu potrošnju i time pokušala izbjeći duboku recesiju.

The Guardian u redakcijskom komentaru podržava tu namjeru. Britanskoj privredi je, po ocjeni ovoga lista, potreban dodatni stimulus u vidu povećane javne potrošnje.

To je istovremeno i fer, jer nakon što je pomogla bankarima, vlada treba učiniti nešto i za radnike koji se suočavaju s mogućnošću da ostanu bez posla i za porodice koje bi mogle da se nađu na ulici zato što više ne mogu otplaćivati stambene kredite, dodaje Guardian.

The Independent međutim nije oduševljen vladinom najavom. List priznaje da bi precizno usmjerena povećana javna potrošnja ponegdje mogla povećati zaposlenost, ali upozorava da je britanska ekonomija otvorena i tijesno integrirana s ostatkom svijeta.

Zbog toga se lako može desiti da od povećane potrošnje iz britanskog budžeta korist izvuku ne britanske firme nego npr. indijski proizvođači čelika i njemačka industrija, upozorava Independent.