{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.

F
7.12.2017. u 15:43
0
6
Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.
0
Uspješno okončani pregovori za transport gasa preko Mađarske za 2018.
Foto: EPA-EFE
Uprave BH-Gasa i mađarskog transportera FGSZ-a danas su na sastanku u Budimpešti, u sjedištu FGSZ-a, potpisale aneks ugovora o transportu prirodnog gasa preko Mađarske za 2018. godinu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Potpis aneksa rezultat je napora koje je BH-Gas uložio u proteklih šest mjeseci u kontekstu da uslovi i odredbe transporta ostanu na istom cjenovnom nivou kao u ovoj godini", saopćeno je iz ove kompanije.

To znači da je sa aspekta dnevnih potreba BH-Gasu na raspolaganje transportni kapacitet od 1,5 miliona Sm3, što je dovoljno za dnevne potrebe potrošača u FBiH, a u kalkulaciji cijene koštanja ovaj kalkulativni element će biti nepromjenjen u 2018. godini i to su dvije najbitnije odrednice ovog aneksa.

Uzimajući u obzir da je u proteklim danima produžen ugovor sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom za 2018. godinu i potpisanim aneksom sa mađarskim transporterom osigurane su potrebne količine i transport gasa, te ostaje još neriješeno pitanje ugovora o transportu prirodnog gasa preko Republike Srbije.

BH-Gas, kako se navodi u saopćenju, u proteklih godinu dana uložio je ogromne napore u osiguranju količina i transporta prirodnog gasa i oni su rezultirali pozitivnim ishodom sa Gazpromom i FGSZ-om, dok je dogovor sa Srbijagasom uslovljen nekim drugim nekomercijalnim elementima, kao što je npr. uvođenje operatora u Republici Srpskoj koji može ograničavati količine gasa za potrebe Federacije BiH.

BH-Gas je u svojim komentarima predloženog zakona o gasu na državnom nivou naglasio da prejudiciranje zakonskih rješenja ili neadekvatna zakonska rješenja mogu dovesti potrošače u FBiH u nezavidan položaj sa aspekta dnevnih količina i cijena transporta.

"BH-Gas još nema naznaka o konačnom ishodu uzajamno dostavljenih prijedloga između BH-Gasa i Srbijagasa, ali se nadamo da će uz podršku nadležnih institucija i ovo pitanje biti riješeno za dobrobit svih potrošača ovog energenta, ali i u cilju osiguranja zaštite okoliša", navodi u saopćenju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: